Je Česká republika vhodné místo pro tvorbu nového bohatství?

Už to slyším: "Všichni tady kradou, země je zruinovaná, nic novýho se tady nevymyslí, nic nemá smysl." A tak dál chodíme do práce, protože se to MUSÍ. Večer si ("Jako každej civilizovanej člověk, co chce být v obraze") zapneme zprávy v TV a ráno místo snídaně koukáme do Blesku ("Protože jsou to sice kraviny, ale já to mám jako neškodnou zábavu") a dál a dál se utvrzujeme ve výše zmíněných pravdách o nemožnosti. Jednou za čtyři roky pak podlehneme jakémusi veřejnému kouzlu a jdeme k volbám s nulovou možností volby. No a jinak to znáte, děti jsou malé, pak jsou velké, přestaneme chodit do práce, protože v určitém věku se MUSÍ  jít do důchodu a pak už přijdou nemoci a další s nimi spojené radosti života.

Kdybych byl doktor a někdo za mnou přišel, že je nemocný a chce, abych ho léčil, zeptal bych se hned v úvodu tři otázky:
1. Sledujete pravidelně zprávy v TV?
2. Čtete Blesk?
3. Pijete balenou vodu?
Pakliže by dotyčný člověk odpověděl "ano" na jakoukoli z výše uvedených otázek, poradil bych mu, aby s tím vším ihned přestal a začal chodit do lesa, poslouchal zpěv ptáků, pil vodu naživo v přírodě, poslouchal vítr, vědomě dýchal vzduch a aby se vrátil, až bude vědět co a proč chce léčit, protože jinak nevím, jak by bylo možné mu SKUTEČNĚ pomoct.

Česká republika je skvělé místo pro tvorbu nového bohatství. Stejně jako Indie nebo Malawi. Je úplně jedno odkud jste. Pokud jste živý, máte šanci. Tak jednoduché to je. Každá země má svou kulturu a možnosti, je tedy jasné, že produkt nového bohatství bude mít v Česku jinou podobu, než třeba indický, nebo ten z Malawi. Jde jen o to zapojit představivost a zkusit to. Svým originálním způsobem. A to je zároveň jediný platný výsledek. Žádné prohra, žádné vítězství, žádný úspěch nebo neúspěch. To jsou jen nepodstatné kulturální nánosy. Jediné co platí je: "Co nevytvořím, to neexistuje." a "Zkusil jsem to, nebo nezkusil.", vše ostatní nestojí za řeč.

No a když zmiňuji Česko, Indii a Malawi, tedy tři naprosto kulturně odlišné země, byla by škoda se nepodělit o projekty nového bohatství pocházející právě z těchto zemí. Ten český se jmenuje The Macula a stojí za ním tři umělci - Dan Gregor, Amar Mulabegovič a Jan Šíma - naposledy o něm bylo slyšet v souvislosti v nádhernou projekcí v Liverpoolu. Indii zastupuje pan Sugata Mitra s neuvěřitelným projektem "Díra ve zdi", (Vědec věnující se vzdělání Sugata Mitra se vypořádává s největším problémem vzdělávání -- nejlepší učitelé a školy nejsou tam, kde je jich potřeba nejvíce. V sérii experimentů ze života od Nového Dillí přes Jižní Afriku do Itálie dává dětem přístup k Internetu, na který dohlíží ony samy, a dosahuje výsledků, které revolučním způsobem mění to, jak smýšlíme o učení.). A nakonec Malawi a William Kamkwamba se svou lokální větrnou elektrárnou (Když mu bylo jen 14 let, malawijský vynálezce William Kamkwamba postavil své rodině větrný mlýn na výrobu elektřiny. Použil přebytečné díly a držel se pouze přibližného návodu, který našel v knihovně.). Všechny tři projekty mají společného činitele. Vznikly ve své kultuře jako originální sen toho, kdo je stvořil, protože se nebál to zkusit. Dnes poutají pozornost, stávají se insiprací, formují společnost a svým tvůrcům přinášejí nové bohatství.

The Macula (Česká republika)


Díra ve zdi (Indie)


Větrná elektrárna (Malawi)