Tolik svobody, co s ní?


Včera jsem se zúčastnil zajímavého setkání v pražském HUBu na téma 'Svoboda v práci'. Odnesl jsem si několik zajímavých poznatků, o které bych se s vámi velmi rád podělil.

1.) Okolo nás je čím dál víc lidí, kteří touží po svobodě. Neváhají přijet zdaleka nechat se fascinovat v té či oné formě živými příběhy lidí, kteří se svobodou zabývají. Čas nazrál a lidé již nejsou dále ochotni se spokojit s daným stavem věcí a ne-mocí cokoli změnit. Nejspíše konečně pochopili, že svoboda neleží nikde mimo nich samých.

2.) Jsme to pořád my. Ať jsme v práci, doma, na chalupě nebo na dovolené. Mění se jen okolnosti, díky nimž vyplouvají na povrch různé aspekty naší osobnosti. Buď jsem v jádru svobodný člověk, anebo ne. Já sám určuji míru své osobní svobody tím, že se pouštím jednotlivých prvků své existence - to na čem přestanu lpět nademnou ztrácí moc a já se stávám v tomto konkrétním bodu své existence svobodným.

3. Svoboda je černobílá. Buď je, anebo není. Začíná tam, kde nemám co ztratit. Pak už totiž jenom jdu a co si nevytvořím, to není. Problém dnešní doby spočívá v tom, že všichni máme ještě pořád co ztratit. Tedy vlastně máme iluzi toho, že máme co ztratit, protože to jediné co doopravdy můžeme ztratit - sami sebe - ztrácíme dobrovolně každý den.

4. Svoboda rovná se zodpovědnost. Zodpovědnost znamená UMĚT se o sebe POSTARAT v každém aspektu svého bytí a své existence. Všichni dnes touží po tom 'zajistit se'. Problém je, že na to jdou tou nejblbější z možných cest. Kulturální obrazy o tom co znamená 'zajistit se' jsou tak děravé, že nemá sebemenší smysl se jimi vůbec zabývat.

5. Nové vzdělání je klíčem k poznání, jež se stává branou ke svobodě. V hlubokém sebeuvědomění si své skutečné hodnoty, vycházející z mého originu - tedy původního ryzího jádra, které je nezaměnitelné a nezkopírovatelné - spočívá klíč ke svobodě. Teprve když vím kdo doopravdy jsem, můžu se konečně dozvědět kam mám na své pouti životem dorazit a co mám po cestě vytvořit. A to je, věřte mi, úplně jiná káva.


Rád bych se s vámi ještě podělil o jednu moc hezkou prezentaci 'Zápisky z plavby', jejímž autorem je Robert Peňažka a jež v jeho podání zazněla na konferenci 'Svoboda naživo' v Praze.