Bleděmodrá tečka


Motto: Myslete na ty potoky krve, prolité všemi těmi generály a císaři, aby se ve slávě a vítězství, mohli stát chvilkovými pány zlomku tečky.
Carl Sagan

Carl Edward Sagan (9. listopadu 1934 - 20. prosince 1996) byl americký astronom, autor, astrofyzik a úspěšný popularizátor astronomie, astrofyziky a dalších přírodních věd. Během svého života napsal více než 600 vědeckých prací a článků a byl autorem, spoluautorem nebo editorem více než 20 knih.

"Bleděmodrá tečka. To je domov. To jsme my. Na ní, každý koho milujete, každý koho znáte, každý, o kom jste kdy slyšeli, každá lidská bytost, která kdy byla; všichni prožili své životy zde."

Bledě modrá tečka (Pale Blue Dot) je slavná fotografie planety Země, kterou v roce 1990 pořídila sonda Voyager 1 z rekordní vzdálenosti 6,1 miliard kilometrů. Na požádání Carla Sagana zadala NASA sondě, která ukončila svůj původní cíl a vydala se na cestu ven ze sluneční soustavy, úkol, aby otočila svou kameru a naposledy vyfotografovala Zemi. Později Carl Sagan název fotografie využil jako titul své knihy z roku 1994 Pale Blue Dot: A Vision of the Human Future in Space.



Prispej
Pinterest