Muži, kteří sázejí stromy

Všude na světě jsou muži, kteří sázejí stromy podle legendární předlohy Jeana Giona; často aniž by o ní vůbec měli ponětí.



Jedním z takových mužů je Jadav Payeng z Indie, jenž před třiceti čtyřmi lety začal sázet stromy, aniž by měl tušení, že jeho úsilí jednou pomůže na svět celému lesu. Všechno to začalo snem, který měl v roce 1979, v němž dostal za úkol zasadit stromy na neúrodné půdě pro malá zvířata a ptáky, aby si na nich vybudovali své domovy v korunách stromů. Díky svému snu začal Jadav Payeng, rodák z domorodé komunity Mishing v Jorhatu severovýchodního státu Assam, sázet stromy pravidelně.



O několik desetiletí později se stromy proměnily ve svěží les, jenž nyní pokrývá 550 hektarů půdy, která je domovem divokých slonů, tygrů, nosorožců a jelenů. Podobným způsobem rostou stromy na dalších 150 hektarech půdy, která je v těsné blízkosti prvního lesa. Aby ocenila jeho úsilí, pojmenovala vláda Assamu tento les po něm jako Mulai Kathoni Bari neboli Mulaiův les, což je Payengovo oblíbené domácí zvíře. V roce 2012 obdržel Jadav Payeng titul od přední vzdělávací instituce v Indii - Jawaharlal Nehru University - "Lesní muž z Indie".



Dalším takovým mužem je Ernest Vunan z kamerunské vesnice Kedjom-Keku, jejíž doslovný překlad znamená 'Lidé z lesa'. V této vesnici také vyrůstá pozoruhodný projekt na záchranu zbytku tamnějšího deštného pralesa a podporu vzdělanosti dětí a farmářů v oblasti za pomoci stejnojmenné české organizace. Jak praví synopse dokumentu 'Muž, který sází stromy': Mnoho lidí si myslí, že povídka o muži, který sázel stromy, je fiktivní. Ve skutečnosti tento muž existuje, jmenuje se Ernest Vunan a žije v mlhou zahalených horách v srdci Afriky. Film Michala Gálika vám představí inspirativní příběh člověka, kterému osud jeho země není lhostejný a svým snažením chce obnovit vzácné horské pralesy v oblasti svého kmene Kedjom-Keku na severozápadě Kamerunu. Vydejte se s námi na cestu po této rozmanité africké zemi, přesvědčte se o tom, že i jednotlivec dokáže změnit to, jak bude Země vypadat, a poznejte partu mladých lidí z Česka a Slovenska, kteří se rozhodli Ernestovi pomoci v jeho aktivitách a přispět tak k ochraně místní přírody.




Prispej
Pinterest