Jaká je vaše hodnota?

Motto: Po příchodu do nebe se Bůh ptá muže-mudrce: "Tak co, myslíš, že sis zasloužil nebe?" "Já nevím," odpověděl muž, "celý život jsem se snažil žít v souladu s Božím záměrem a šířit moudrost a vzdělání. Cestoval jsem kvůli tomu po celé Evropě a sdílel poznání. Tak snad ano." Bůh se pousměje: "Co ty víš o Božím záměru, člověče? Pamatuješ, jak sis na jihu nasbíral semínka slunečnice, abys měl na cestách co chroupat?" Muž se zarazí: "Ano, pamatuji." "Můj skutečný záměr s tebou byl, abys je po cestách na sever trousil tak, aby se tato rostlina rozšířila po celé Evropě a lidé mohli dělat olej.", usmál se Bůh a přátelsky pokynul muži-mudrci dál.

























Nesnažte se být člověkem úspěchu, raději se pokuste o to být člověkem hodnoty. Albert Einstein


Jaká je vaše hodnota? Už jste nad tím někdy přemýšleli? Co je to hodnota? Jakou hodnotu může mít člověk? Je vyjádřitelná v penězích? Otázek na tohle téma by se dala položit spousta. Zajímavé je, že přestože za sebou máme spoustu výchovy a školního vzdělání, nikdo se nás nikdy na něco podobného neptal. Anebo se někdy zajímal váš budoucí šéf při pracovním pohovoru o to, jaká je vaše SKUTEČNÁ hodnota? Čím byste DOOPRAVDY mohli přispět? Ne, vždy šlo spíš o to, jak dobře dokážeme předstírat falešnou angažovanost, abychom měli na složenky a mohli jet na dovolenou. Něco za něco. Úspěch za úzkost. Daň v podobě navždy ztracené životní energie, díky které mohlo vzniknout něco skutečně ORIGINÁLNÍHO. Otočte se a zadívejte nazpět. Co vidíte? Nic? Ano, bohužel většinou po nás zůstane jedno velké holé nic. Kde jsou všechny ty ŽIVOTNĚ DŮLEŽITÉ PROJEKTY? Kam zmizely všechny ty VYDĚLANÉ PENÍZE? Kam se poděly všechny ty VZTAHY? Oč lépe jsou na tom skuteční tvůrci, tedy někdo, kdo vytvořil ORIGINÁLNÍ HODNOTU, ke které se může kdykoli vrátit a která ho/ji v ideálním případě i uživí? Vložit volnou (potenciálně tvořivou) energii do vlastní ORIGINALITY je ta nejlepší investice, jakou můžete na Zemi udělat, to mi věřte. Žádné akcie, žádné zlato. Volná energie vložená do konkrétního originálního tvůrčího činu.

Co je to originalita? Je to cokoli, co by nevzniklo, pakliže byste se nenarodili (kdybyste neexistovali). A co je to skutečná tvořivost? Je to originální myšlenka nebo čin, jenž nese hodnotu pro ostatní bytosti. Cokoli. Vysoce pravděpodobně to leží pohřbeno někde hluboko ve vás pod nánosem "musu" - tedy toho, co musíte. Je to to, co sem tam probleskne v amatérském koníčku, je to to, když vám občas projde hlavou "tohle jsem vždycky chtěl/a dělat", je to to, co by vás moc bavilo, ale NEUŽIVILI byste se tím (jak se mylně domníváte). Jak málo se známe, jak malou a omezenou představivost o tom, co bychom mohli máme, protože jsme uvěřili tomu, co musíme. A přitom je to pořád někde hluboko v nás. To živé čeká na probuzení a spojení s živým. Je to jako nikdy nehasnoucí plamen (vědomí), které ví, že by mohlo a čeká na příležitost. Jsme umělci svého života a každý jeden jsme na Zem přišli jako nositel originálního Božího záměru. Oč lépe by se nám žilo, kdybychom tento záměr objevili a své bytí mu přizpůsobili? Proč místo toho vyplýtváme veškerou nám dostupnou tvůrčí energii na tak nepodstatné věci jako je chození do práce, plození a výchova dětí nebo milostné vztahy je mi dodnes záhadou.