Transformace do nové reality

Hodně se v poslední době zabývám tím, jak co nejelegantněji zvládnout transformaci do nové reality, neboť mám pocit, že zastihne li její příchod lidi a společnosti nepřipravené, bude to spojeno s mnoha hlubokými osobními a společenskými krizemi, které vůbec nejsou nutné, pakliže věnujeme současný čas k přípravě. Duch doby hovoří jasně - změna je ve vzduchu a cítí ji jednotlivé lidské bytosti (energetické buňky společného vědomí), jakož i různá společenství (firmy, komunity, státy, civilizace). Podívejte se na současné Řecko, arabské státy, kde probíhá vpodstatě permanentní vlna občanských nepokojů, Izrael a jeho kempující nespokojené občany, bulharské a české averze proti Romům, americkou aktivitu YES, WE CAMP, nedávno proběhnuvší vlnu násilí v Anglii, a to je teprve začátek. Vibrace nově přicházející energie zesilují a lidé se dávají do pohybu. Současní vládci na ně neumějí nabídnout uspokojivé odpovědi a roztáčí se tak kolo prazvláštních událostí, kdy nepřítelem přestává být abstraktní terorista z jiného konce světa, ale stává se jím váš soused, protože momentálně zastává odlišnou roli v nehyvovujícím sytému (řekněme, že je policista, který vás při demonstraci přetáhne obuškem přes hlavu nebo Rom, jenž vás irituje tím, že žije ze sociálních dávek). Paradoxem je, že většina nově vznikajících ohnisk napětí vychází z hluboké nejistoty ohledně ztráty existence (nutno říct, že oprávněné) a protesty tak vyjadřují touhu po jejím zachování. Lidé mají pocit, že byli obelháni, zneužiti a okradeni. Je to tak ale doopravdy?

Jsme na začátku obrovských změn, z nichž ta nejmenší bude konec měnového systému - tedy současné celoplanetární dohody globálně 'civilizovaných' společenství ohledně světové ekonomické (s)měny. Peníze přestanou ze dne na den ve své současné podobě existovat (mimochodem možná si pamatujete úvodní scénu z filmu WALL-E, kde se robot mezi tunami odpadků projíždí po volně se válejících bezcenných zelených papírcích). Tohle není sci-fi, tohle je realita, která klepe na dveře a příchod nových událostí bude rychlejší, než si dokážeme představit. No a teď si představte, co bude následovat. Ne, nebude třetí světová válka, protože ta už se dávno odehrává uvnitř nás samých. Ikdyž se starý svět nebude chtít vzdát za nic na světě, finální boj se stejně odehraje uvnitř každého z nás. Bude spočívat v tom, jak pružně dokážeme zareagovat na nové události a zachovat se vůči nové realitě a nové úrovni vědomí. Rok 2011 je rokem, kdy si můžeme uklidit a připravit se na to, co příjde. A až to příjde, budeme tomu stejně čelit každý podle své skutečnosti. Dokážu si představit nejrůznější druhy transformací - od těch krajních (sebevraždy, hospitalizace v psychiatrických léčebnách, propuknutí chorob) až po tiché a neviditelné proměny lidí ve světelné bytosti.

Připravil jsem si malý návod, podle kterého se připravuji na transformaci do nové reality. Zajímavé je, že původně vznikl jako firemní strategie a až poté mi došlo, že se dá aplikovat na jakoukoli energetickou jednotku - člověka, firmu, komunitu nebo širší společenství. Třeba vám příjde vhod.

1. Vyčistěte si vztahy. Pro skok do nového budeme muset být lehcí. Hodně lehcí. Čím lehčí, tím lépe a svobodněji se nám bude manévrovat. Vyčištěné (vyjasněné) vztahy znamenají absolutní lehkost (a svobodu). Mít jasno ve vztahu k nejbližším i těm zdánlivě nejvzdálenějším je podmínkou pro další posun. To se netýká pouze lidí, ale všeho vnímavého v našem prostředí.

2. Uzavřete staré. Vše staré přiveďte do bodu nula. Ať už to znamená cokoli. Mějte čistý stůl a pamatujte na to, že vše čím jste si dosud prošli a čím jste, jsou platné karty, se kterými hrajete. Uzavřením starého se jen nově promíchají a čistý stůl je připraven na novou hru.

3. Otevřete nové. Třeba hned nebudete vědět co a jak. To nevadí. Stačí se otevřít novým možnostem. Je to jako otevřít dveře - bez toho aniž byste je otevřeli, nikdy neucítíte svěží vánek na své tváři. Vítr už si pak najde sám cestu.

4. Buďte připraveni na kvantový skok. Nikdo dnes neví, jak bude vypadat, ani čeho se bude týkat. Pracujte se svým vědomím. Rozšiřujte ho, uvědomujte si ho, kultivujte ho. Vzpomeňte si na sebe. Na svou skutečnost. Jestli o nic jiného, tak o tohle tedy půjde na beton.