GMO or not GMO?

Na GMO, tedy geneticky modifikované potraviny, existuje velmi široká škála pohledů. Od těch na první pohled bohulibých - totiž že vymítí hlad na Zemi, až po ty děsivé - jako že jsou součástí celosvětové konspirace okolo nastolení nového světového řádu. Mně osobně GMO odjakživa spíš děsí, stejně jako nyní tzv. geo-inženýrství. Ne že bych se příliš nořil do konspiračních nebo antikonspiračních teorií. Spíš mi na tom celém něco nesedí.

Jedním z hlavních světových hybatelů dění okolo GMO je soukromá firma Monsanto. Pro ty z vás, kdo se trošku zajímáte o původ potravin a otázky kolem farmaření to není neznámé jméno. V Americe je dokonce pokládáno za zdroj všeho zla. Jednoduše řečeno, Monsanto ovládá americký trh se semeny. Vyvíjí a geneticky modifikuje semena, která vyrostou, plodí, ale dál neposkytují žádná další semena. Čili velmi jednoduchý licenční princip, který znáte např. od Microsoftu: kup si náš licencovaný produkt (konkrétní semeno), který smíš použít pro konkrétní účel (vypěstování plodiny) a tím to celé hasne. No dobře, jenže tady jde o ovládnutí zdroje potravin a zastánci konspiračních teorií hovoří o tom, že v USA to jenom začíná, ale v plánu je ovládnutí celosvětového zdroje potravin a jejich semen (na rostliné výrobě je přímo závislá i ta živočišná a nyní zčásti energetická). Na toto téma existuje několi filmových dokumentů za všechny uvádím Potraviny s.r.o.

BBC přispělo v roce 2008 svou troškou do mlýna v podobě dokumentárního filmu s jednoduchým názvem 'Geneticky modifikované potraviny'. Jak se hovoří v jeho popisu, jedna z věcí, která spolu s "globálním oteplováním", hledáním nových zdrojů energie a boje s AIDS hýbe současností, je kauza geneticky upravovaných rostlin. Mnoho lidí se domnívá, že tato nová technologie v blízké budoucnosti vyřeší problém hladu na Zemi, další početná skupina v ní spatřuje nebezpečí pro genetický fond stávajících zemědělských plodin i pro zdraví celého lidstva. Britský farmář a svérázný praktik Jimmy Doherty se proto ve společnosti filmařů z BBC vydal do světa, aby zjistil, jaký je současný stav této záležitosti. Jeho závěry nemohly být pochopitelně jednoznačné. Seriozní pozorovatel musí konstatovat, že problém geneticky modifikovaných plodin je neuzavřená kapitola s velkým příslibem do budoucna. Ono příslovečné "ale", bude však ještě delší dobu debaty o této - snad - revoluční metodě provázet.
Podívejte se na něj a udělejte si sami obrázek o tom, zdali GMO or not GMO.