Síla čisté imaginace

Motto: Všechny děti jsou umělci. Problém je, jak zůstat umělcem, když vyrostete.
- Pablo Picasso

Můj oblíbený umělec Libor Korman říká, že každý jsme umělec. Dokonce to i v rámci svého projektu Blank Canvas dokazuje široké mase zdánlivě nekreativních lidí, kteří si k němu chodí namalovat svůj první obraz. Není ani první, ani poslední, kdo to říká. Před ním to hlásal a učil Pablo Picasso, legendární celosvětově proslulý německý konceptuální umělec Joseph Beuys z toho učinil jeden ze svých zásadních uměleckých odkazů a Albert Enistein se na toto téma vyjádřil také bezčetněkrát.

Umělcem se nepotřebujeme učit být. Stáváme se jím okamžikem narození. Co se to s námi ale pak stane? Jestliže se všichni rodíme se jako dokonalí umělci, kdo nás to naše umění nakonec odnaučí? Kdo nám ten úžasný lidský dar sebere a uvrhne nás do bezobažné šedé rutiny, jež povětšinou postrádá krásu, barevnost a hloubku? Mám pocit, že na toto téma už toho bylo napsáno a vyřčeno mnoho. Za sebe bych doporučil například vynikající představení Jaroslava Duška 'Čtyři dohody' /nebo jak se právě aktuálně jmenuje/, vynikající a parádně léčivý kousek, jenž vnáší do tohoto bolavého místa současné kultury mnoho nové pozitivní naděje.

Nebudu se tady rozepisovat o tom, jak naše současná kultura ubližuje jemné duší tím, že stigmatizuje určité kvality naší lidskosti, zatímco jiné podporuje. Kultura jsme my sami a všechny naše kvality jsou součístí naší celistvosti. Nebudu tady srovnávat levo a pravo stranné myšlení a pokoušet se zjistit, které je pro nás lepší, či výhodnější. Koneckonců jsou na to dnes i testy. Jenže nic takového ve skutečnosti neexistuje samo o sobě. Všechno má své místo v celku. I to zdánlivě nejšílenější a nejbarevnější; i to zdánlivě nejnudnější a nejkonsktrukčnější. Všechno a každý má v celku své nezaměnitelné originální místo a je jen otázkou momentálního rozpoložení společnosti jak a co dokáže ocenit.

Podívejte se na velmi zajímavou přednášku na toto téma z úst Davida Kellyho, jenž zajímavě hovoří o tom, že i vaše škola nebo pracoviště je rozdělena na "tvůrčí" versus praktické lidi a kreativita není doménou jen pár vyvolených jedinců. Vypráví příběhy ze své kariéry legendárního designu i svého vlastního života a nabízí způsoby, jak budovat důvěru k vlastní tvorbě.




Prispej
Pinterest