Jak začít žít svobodný život?

Mnoho z nás si svobodný život představuje jako něco, kde je dovoleno vše. Je to tak? Jak moc dokážeme být svobodní? A co z toho pro nás plyne? Říká se: "Má svoboda končí tam, kde začíná svoboda druhého." a "Bez zodpovědnosti není svobody.", a taky se ještě říká, že "Peníze přinášejí svobodu." Dokonce mi nedávno jeden kamarád řekl: "Cítil jsem se svobodnější, když sem je měl."

Narodili jsme jako ryzí svobodné bytosti plné síly a potenciálu. Podívejte se na ryzí a svobodné děti do pěti let - peníze v jejich životě hrají nulovou roli. Když to jde v jejich světě, proč by to nemohlo jít i v našem? Nejde to proto, že jsme někde po cestě k naší dospělosti svou ryzost a svobodu poztráceli (nebo spíš ne zcela vědomě odevzdali), protože jsme uvěřili snu o jistotě. Peníze jsou středobodem toho snu. Věříme, že peníze nám dávají jistotu, díky které jsme svobodní. Říká se přece, že "Peníze hýbou světem." Světem 1.0 tedy rozhodně ano. Jiný můj kamarád se nedávno vrátil z Nepálu, jedné z nejchudších zemí na světě (tedy podle kritérií světa 1.0), kde kupoval nějakou značkovou čepici jako dárek. V obchodě se zeptal prodavače: "Můžu mít záruku na to, že je pravá?" Prodavač se na něj dlouze zadíval a odpověděl: "A kde máš záruku na svůj život?"
Uvěřili jsme snu o jistotě a hrajeme na ni. Hledáme záruky, čímž se (nyní už zcela vědomě) odstřiháváme od možnosti tvořit svůj život a prožít ho svobodně. Děláme to všechno, protože MUSÍME! Je toho tolik, co musíme. Uvěřili jsme tomu tak strašně moc, až jsme zapomněli na to, co bychom mohli. A život nám zatím utíká mezi prsty. Jak řekl DalaiLama: "Někdo se mě nedávno zeptal, co mě nejvíc udivuje. Řekl jsem: člověk. Protože obětuje sám sebe, aby vydělal peníze. Potom obětuje peníze, aby se uzdravil. A potom je tak úzkostný ze své vlastní budoucnosti, že nežije v přítomnosti; výsledkem čehož nežije ani v přítomnosti ani v budoucnosti; žije jako by nikdy neměl umřít a pak umře, aniž by kdy žil."

Jedna z největších lží světa 1.0, na kterou jsme naletěli, je jistota. Díky ní už netvoříme - nepředstavujeme si, nesníme, ani nevymýšlíme. Chceme jistotu. Chceme chodit do práce a mít plat. A to si chceme pojistit. Kalkulujeme na výsledek, děláme pořád dokola to samé s těmi samými lidmi a čekáme, že se něco v našem životě změní. Produkujeme dokola průměr a divíme se, že to přestává stačit. Patříme mezi ty slušné lidí, kteří se dívají přes prsty na bohaté, protože sami nikdy nezbohatnou. "Poctivě se přece zbohatnout nedá", říkáme. Dobro došli, přátelé. Tohle je přesně ta pozice, kdy se nabídne někdo, kdo se o nás postará. Politik s programem, výrobek s novými vlastnostmi, nebo radikál s holou a prázdnou hlavou. A televize nám pěkně ukáže, jak to je a co si o tom všem máme myslet. Svět 1.0 jako na dlani.


Jak začít žít svobodný život? Není to vůbec tak složité, jak by se na první pohled mohlo zdát. Mám pro vás několik tipů, které pramení z mé osobní životní zkušenosti, třeba vám budou k užitku.


1. Vzepřete se starému. Zažil jsem to na vlastní kůži zhruba před půl rokem. Byl jsem na prezentaci v jedné mocné nadnárodní korporaci a prezentoval nějaké nápady týmu lidí, jemuž vévodila paní středního věku. O této ženě můžu říct jedno: byla to energeticky velmi vyprahlá bytost. Svou vyprahlost se rozhodla řešit způsobem, který je v naší kultuře dovolený a běžně používaný - ukrást energii někomu jinému, nejlépe tomu, kdo je v podřízené pozici (což jsem jako dodavatel v té chvíli byl). Abych to zkrátil, po tomhle jednání jsem na týden dost škaredě onemocněl a pořád dokola si opakoval, jak ještě dlouho, já vůl, budu něco takového provozovat! A pak to přišlo: něco hluboko ve mně se zničehonic rozhodlo, že "Tak takhle teda už ne." Ikdyby to mělo znamenat, že budu jíst půl roku jenom rohlíky, tak už se v životě nenechám vmanipulovat do podobně nedůstojné pozice, kde bych živil energetické vampýry svou vlastní životní silou.

2. Změňte životní styl. Samozřejmě to znamenalo následnou změnu životního stylu. Ta ale přišla sama a zcela bezúsilně, jako logický důsledek mého rozhodnutí. Všem okolo jsem prostě dal vědět, že už to nedělám, že už nikdy nepůjdu do žádné korporace prodávat nějaké nápady, protože mi to za to nestojí. A to bylo vše. Ze dne na den jsem PŘESTAL MUSET dělat něco, o čem se blízké i vzdálenější okolí domnívalo, že to dělat musím, protože to jsem já - můj obraz a moje role (v jejich světě to tak skutečně bylo). Místo toho jsem se zaměřil na vlastní (vysněné) projekty, které už několik let stály stranou, protože dosud ustupovaly tomu, co jsem MUSEL dělat.

3. Zapomeňte na jistotu. Jakoukoli. Nemáte záruku dokonce ani na svůj vlastní život, jakbyste tedy mohli požadovat záruku na cokoli v tomto světě? Poskytované záruky jsou stejně jen sny, které nabízí tato kultura, aby vyhověla poptávce. Anebo doopravdy věříte, že pojištění jakéhokoli typu vám přinese lepší život? Možná jen sen o lepším životě, ale pouze do okamžiku, než se vám něco doopravdy přihodí. Principem pojištění totiž není zajistit lidem lepší život (jak o tom hromadně lžou v reklamách), ale jen a pouze vytvořit zisk pro své akcionáře. Moc hezky se o tom mluví např. ve filmu "Úžasňákovi".

4. Začněte tvořit skutečnou originální hodnotu. Pusťte se do největšího dobrodružství vašeho života! Nebojte se toho, je to krásné a plné života. Nic není jisté a všechny možnosti a dveře máte otevřené. Začněte dělat to, co jste vždycky chtěli, ať je to cokoli. Vaše duše zajásá a celá vaše bytost se naplní silou, zdravím a novým bohatstvím. Uživíte se? No jasně a jak! Stačí být alespoň trochu autentický a vaše tvorba vytryskne jako živá voda na zemský povrch a potěší stovky a tisíce (docela možná i milióny) živých bytostí okolo, protože každý živý člověk prahne u jiných lidí především po autenticitě a opravdovosti.

5. Staňte se skutečnými vlastníky. Na čem je postaven dnešní obraz vlastnictví? Na ukradení energie a jejím držení u sebe s následným upíráním jejího podílu ostatním. Tak se svět dělí na bohaté a chudé. Bohatí jsou ti, co umí ukrást a držet u sebe energii a omezit přístup chudým k ní. Chudí jsou ti, kdo si neumí najít vlastní způsob přístupu k energii a hrají s bohatými hru světa 1.0 na bohaté a chudé. Nebuďte otroky vlastnictví z jedné, ani z druhé strany. Nenechte se jím nijak omezovat. Tohle je svět hladových duchů. Buďte vděční za to, co doopravdy máte a desetkrát vděčnější za to, co ve světě 1.0 nemáte, protože to co nemáte vás činí lehčími pro putování za svobodou.

P.S. A přestaňte se o cokoli v životě snažit nebo usilovat. Začněte ho prostě a kouzelně žít. Všechno nejlepší přijde okamžitě a samo. Držím palce!