Domov máme jen jeden, tak na co čekáme?

Možná neznáte jméno Yann Arthus-Bertrand, ale určitě znáte některou z jeho ikonografických fotografií. Ano, je to ten Francouz, co povětšinou lítá letadlem a fotí Zemi na všech možných i nemožných místech - a nutno říct, že velmi dobře, tvořivě a živě. Jeho fotografie jsou světoznámé a nyní k nim přibyl taky nádherný film (nebo spíš projekt) s názvem Home (Domov) 2009. Když jsem ho viděl poprvé, chtělo se mi zakřičet: "Pomoc, zatáhněte někdo za ruční brzdu, sedím v blbým vlaku! Chci vystoupit!" Ten film rozhodně stojí za shlédnutí, ještě předtím ale věnujte několik minut jeho pozoruhodné TEDovské přednášce plné fotografií, ve které představuje své tři poslední projekty, které se zabývají lidstvem a životním prostředím. Jsou to nádherné letecké fotografie ze série "Země ze vzduchu", osobní rozhovory s lidmi po celém světě v rámci internetového projektu "6 miliard ostatních" a film "Domov", v němž strhujícími záběry dokumentuje dopady lidské činnosti na přírodu.



Samotný film je skutečně překrásné a velkolepé dílo, jež vzniklo v produkci známého režiséra Luca BessonaKdyž Yann Arthus-Bertrand, mezinárodně uznávaný fotograf, potkal producenta Luca Bessona, dohodli se ti dva na vytvoření dokumentárního projektu o planetě Zemi. Cesta po 50 zemích světa je ódou na krásy a jemnou harmonii naší planety. S optimistickým přístupem a aktuálními tématy se snímek zaměřuje na vzrůstající povědomí veřejnosti o současných sociálních problémech a problémech životního prostředí. Exkluzivně „seshora“ se vydáme na cestu kolem světa do těch nejúžasnějších, ale také nejponičenějších krajin – nádherná, dech-beroucí a silné emoce vyvolávající cesta z hlubin australského korálového pobřeží na vrchol hor Kilimandžáro, z amazonských pralesů do pouště Gobi, z bavlníkových plantáží v Texasu do průmyslové Šanghaje a ještě dál. Home není jedinečný jenom obsahem a formou, ale také způsobem distribuce. Film distribuuje zcela zdarma, jeho "zisk" se prý nebude počítat v dolarech, ale v počtu lidí, kteří ho uvidí. Hodinu a půl dlouhý dokument začíná klidnou procházkou po bouřlivých počátcích naší planety. Hned v úvodu zdůrazní ústřední motiv: za poslední jednu generaci jsme my lidé dokázali změnit tvář Země víc, než za celých 200 tisíc let své přítomnosti. Obzvláštní důraz klade na proměnu energie uložené ve fosilních palivech ("slunečních kapsách") a její bezohledné plýtvání, a také na neuvážené zacházení s vodou.


Zemědělství se podle filmu proměnilo v průmysl závislý na ropě. Pouhé tři miliony amerických zemědělců svými produkty díky progresivitě a efektivitě zapojených metod uživí dvě miliardy strávníků po celém světě. Ale zásahy do ustálených cyklů mají své následky. Vytěžují se neobnovitelné nebo těžko obnovitelné zdroje, navíc zásahy do přírody spouštějí další dosud nepředvídané procesy. Dokument se nevyhne ani politickému komentáři, když si všímá nerovnoměrného rozložení majetku, dvanáctkrát většími výdaji na armádu než na rozvojovou pomoc nebo stále narůstající propasti mezi bohatými a chudými. Yann Arthus-Bertrand, který dokumentem provádí (a ve francouzské verzi ho i namluvil), ovšem nechce jen kritizovat. "Na pesimismus je teď už pozdě," říká, a uvádí příklady, kdy může člověk s přírodou spolupracovat, kdy pokroky v technologiích umožňují racionálnější a environmentálnější chování. Důležité je podle něj myslet správným směrem, přestat budovat zdi mezi národy a spolupracovat mezi sebou. Uvádí konkrétní příklady a nápady. Ve světle naléhavosti je najednou jasnější, proč fotograf šíří tento film zdarma. Chce, aby se tato zpráva dostala k co nejširšímu publiku. Na zvrácení běhu událostí a zabránění katastrofy podle něj máme nějakých deset let. Poselství je tedy podobné (i když rozšířené), jako u Al Gorea: jedině mezinárodní spolupráce a zároveň vědomé akce každého člověka mohou zajistit záchranu toho, co zachránit jde, a rozvoj toho, co rozvíjet lze. "Není důležité, co je pryč, ale to, co zůstává," uzavírá Bertrand film. "Víme, že máme k dispozici řešení. Všichni máme možnost tuto změnu uskutečnit. Tak na co čekáme?"