Moc nemocných

Motto: Světem obchází strašidlo civilizační nemoci. Toto strašidlo nespadlo z nebe. Je přirozeným projevem a nevyhnutelným důsledkem současné historické fáze systému, jímž obchází.


O strašidle, jež obchází Evropou psal již na konci 19. století Karel Marx ve svém Manifestu. Akorát se to tehdy týkalo komunismu. Václav Havel na něj navázal ve slavné eseji 'Moc bezmocných' z roku 1978 a tehdy se text týkal disidenství. Duch doby rezonuje vlastními tématy. Je na čase připojit se s novým poznáním a rozšířit starý kontinent na celý současný 'civilizovaný svět', jímž dnes obchází strašidlo zásadní civilizační nemoci, potažmo zániku celé kultury. Vše, co se o tom dá říct je, že se jedná o zásadní transformaci. Jak na ni budeme nahlížet a jak se vůči ní zachováme bude čistě na nás. Je to totiž jen a jen o úrovni našeho nového vzdělání. K němu, věřím, může přispět film 'Raději vidličky, než nože' /Forks over knives/ (2011) s nebývale vysokým hodnocením na ČSFD 99% a s podtitulem "Varování: tenhle film vám může zachránit život!"
Film zkoumá, co se s námi stalo? I přes nejmodernější lékařské techniky jsme stále více nemocní v téměř každém ohledu. Případy s diabetem jsou stále častější, a to zejména mezi mladší částí populace. Asi polovina z nás užívá alespoň jeden lék na předpis a hlavní lékařské zákroky se staly rutinou. Srdeční choroby, rakovina a mozkové příhody jsou hlavní tři příčiny úmrtí, přestože se každoročně investují miliardy do "boje" proti nim. Miliony lidí trpí mnoha dalšími degenerativními onemocněními. Jaké by mohlo být řešení všech těchto problémů? Řešení je tak komplexní, ale naprosto jasné a šokující, že mnoho z nás ho ani nedokáže vzít vážně. Dokumentární film "Raději vidličky než nože" zkoumá tvrzení, že většina tzv. "nemocí souvisejících s blahobytem", jenž nás trápí, lze jednoduše ovládat...