Bývalé elity ztrácejí kontrolu


Sami dobře víte, jak fungoval tento svět posledních několik desítek (možná stovek) let. Na vrcholu vždy stáli politici, jako nejvyšší elita. Dříve se opírali o nějakou nesmyslnou ideologii, které sice nikdo nevěřil, ale díky které vedli třídní a jiné boje a opravňovala je, aby v jejím jméně páchali na lidech ty nejhorší zvěrstva. To vše vždy výhradně ve jménu vlastního blahobytu. Byli to právě politici, kdo určoval dění v měnovém systému a ekonomice a kdo zároveň poskytoval virtuální potravu médiím, která byla předhazována lidem jako "pravdivé příběhy o našem světě". A tak jsme mohli některé z nich nenávidět a jiné milovat, podle toho, na jakém okraji zdravého rozumu jsme se zrovna nacházeli. Díkybohu už je dnes tohle pojetí světa ideologicky tak vyčerpané, že nemá nic, čím by nás dokázalo zaujmout, kromě jediné věci - ohrožení naší vlastní existence. To, co dnes svět 1.0 produkuje je zřejmě poslední záchvěv nervozity bývalých elit, které ztrácejí kontrolu.

Říká vám něco jméno Karlheinz Brandeburg? Ani mně nic neříkalo. Je to člověk, který vedl tým, jenž odstartoval první tichou revoluci a ztrátu kontroly bývalých elit. Nejdřív to vypadalo na takové malé nic. To malé nic se jmenovalo mp3. Na začátku to bylo složité, příliš technicistní a uživatelsky ne příliš přátelské cosi. Ovšem tohle malé nic udělalo obrovskou revoluci v hudbě - jednom z oborů, kde si bývalé elity držely velmi tuhou kontrolu. Pár let uplynulo a kdo dnes nepotřebuje starý model hudebních vydavatelství? Hudba se tvoří, distribuje a konzmuje úplně jinak a zcela mimo kontrolu bývalých elit. Přesně jak to Marku Zuckerbergovi (zakladateli Facebooku) vysvětluje zakladatel Napsteru (ilegální předchůdce iTunes) ve Filmu 'Social Network': "Nešlo o nic, jenom ty chlápky pořádně nasrat. Tohle je náš čas, kamaráde. Teď by sis měl udělat vizitku, na které bude stát - 'tady jsem ředitel já, pičo'."



A teď si vezměte, že podobné malé nic vznikne všude tam, kde si bývalé elity dosud urputně drží kontrolu. Tedy například v měnovém systému. Nebudu vás napínat - už to existuje. Jmenuje se to Bitcoin a už to mám stažené v počítači. Zatím je to takové malé nic, tváří se to složitě, je to jenom pro geeky a nikdo zatím neví, jak to přesně bude fungovat. Nicméně, jak všichni víme, čas se zrychluje a může být, že za pár let (nebo měsíců?) nebude třeba bank, tak jako dnes není třeba hudebního průmyslu. Že si to neumíme představit? A kdo si uměl ještě před pěti lety představit iPhone? No a teď si zkuste představit to domino, když se podobné malé nic podaři vytvořit všude tam, kde dnes panuje monopol moci a kontrola elit. Banky, mobilní operátoři, mediální domy, politici - to všechno je jen otázka času a míry jejich potřebnosti/nahraditelnosti lepším novým svobodnějším formátem. Zajímavé je, že tak nikdo z nich vlastně nebude mít proti čemu bojovat.