Grow your own (vypěstuj si vlastní)

Nikdo nás nenutí sledovat toxickou reklamu a kupovat nemocné sajrajty v hypermarketech. Vše je jen otázka našeho pohodlí. Kdykoli můžeme svobodně zvednout zadek od televize (tedy permanentního nadávání) a začít pěstovat (nebo chovat) své vlastní potraviny. Organicky, s vědomím, láskou a bez chemie. Že to nejde, protože bydlíte v paneláku? Divili byste se, co všechno jde, když jde lidem o holý život. Nám naštěstí o holý život nejde, proto je to jen čistě o naší tvořivosti.

Dokážeme se zvednout a něco pro sebe udělat? Dovolíme si mít se alespoň o trochu líp? Co se musí stát, abychom přestali být součástí líné masy, která jen tupě konzumuje, co jí někdo jiný připraví a předžvýká? Jsme připraveni se o sebe postarat? Nebudete tomu věřit, ale mám pocit, že ano. Každý den ke mně pronikají zprávy o aspektech života, které začínají konkrétní lidé brát do svých rukou. Jedna ku jedné, sami za sebe a jen a jen kvůli sobě. Ve všech oblastech života, tedy okolo zdraví, živobytí, vzdělání, vztahů a samožejmě také toho naprosto základního - jídla. Přestáváme se spoléhat na systém a to je úžasné. Nejde o žádnou násilnou revoluci, spíš o nenápadné hledání vlastních alternativ. Jsou to (zatím) malé ostrovy světla v oceánu temné lhostejnosti, ale každý den přibývají a přibývají! Díky sociálnímu sdílení se tyto inspirace šíří a vyvíjejí rychleji, než byste si kdy dokázali představit. Je to pro mě pokaždé naprosto úžasné vidět lidskou tvořivost v akci, působící ve prospěch lidstva.

Pokud se taky jednoho dne rozhodnete vzít svůj život do vlastních rukou, věřte, že internet je dnes plný návodů a inspirací, jak se zařídit po svém. Můžete mít malou hydroponickou zahrádku v bytě, nebo permakulturní záhonek u domu, chovat králíky nebo slepice už taky není až tak velký problém, jak by se mohlo na první pohled zdát. Zazvoňte u sousedů a domluvte se společně. Jako jednotliví spotřebitelé máme docela velkou moc změnit věci, které nám vadí k lepšímu. Jako soudržná komunita máme zcela zásadní sílu to udělat. Je to jen na nás. Kdo se spoléhá na pomoc zvenčí (například státu), dočká se - otázka je ale čeho. Kdo se spoléhá sám na sebe, má jednu obrovskou výhodu, protože přesně ví čeho se mu dostává a proč. A to je k nezaplacení. Podívejte se na nemsírně inspirativní vystoupení Britty Riley na konferenci TED, která chtěla pěstovat vlastní potraviny (ve svém malém bytě). Spolu se svými přáteli proto vyvinula systém pro pěstování rostlin v použitých plastových lahvích -- tento systém zkoumali, testovali a ladili prostřednictvím sociálních sítí, vyzkoušeli naráz mnoho variací a rychle dospěli k optimální verzi. Tento systém nazvali distribuované "Udělej si sám". A výsledky? Lahodné.