Islandská inspirace

Motto: Teď když tvá ztracená vláda věcí tvých zpět se k tobě, lide, navrátí.


Nedávno jsem měl skvělou příležitost setkat se a strávit pár inspirativních hodin s Hördurem Torfasonem. Islanďanem, který je pozoruhodný tím, že poté, co se z bohatých obyvatel Islandu stali takřka přes noc zadlužení žebráci, si stoupl s kytarou před islandský parlament a hrál a zpíval tam protestsongy tak dlouho, dokud se k němu nepřidala většina obyvatel a společně nerozběhli tzv. 'cutlery revolution', totálně nenásilnou akci, která postupně zapříčinila pád premiéra, celé vlády, vedení centrální banky, ale především přinesla možnost sepsání nové ústavy samotnými lidmi země. Musím říct, že mě povídání s ním nadchlo a že jsem si díky němu uvědomil, jakým výrazným způsobem formuje lidi krajina, ve které žijí.

Island je úžasná, síly plná a Duchem prodchnutá krajina a kdo jste měli tu čest ji navštívit, víte o čem hovořím. I naprostí technokratičtí popírači čehokoli spirituálního jsou tam vystaveni působení těchto sil v nevídané míře. Navíc si díky své izolaci Island zachoval původní ryzí kořen svého živého jazyka, což je takřka světové unikum. Lidé jsou v podstatě příbuznými a celé uspořádání země má takový domácký charakter - je snažší se domluvit. Samozřejmě i na Islandu se vyprofilovalo několik významných bohatých rodin, jež ovládly domácí ekonomiku a kterým se výše popisované změny okolo nové ústavy pranic nelíbily. Jenže lid země s nejstarším kontinuálně fungujícím parlamentem na Zemi se opět ujal svých práv.


Zajímavé je, že se o tom nikde moc nepíše a u nás se o islandské 'příborové revoluci' moc neví. Není divu. Představa, že takhle hladce může dojít k tak zásadní změně není pro naše Mirky Kalousky moc příjemná. Zajímavé pro mě na tom celém je fakt, že islandská divoká krajina je na hony vzdálená té naší mírné, přesto jsme se vzájemně dokázali inspirovat. U vzniku 'cutlery revolution' totiž stál odkaz na naši sametovou revoluci z roku 89, kdy si islanďané vzpomněli, že 'Češi si svou svobodu vyzpívali'. Jsem nyní ve velkém očekávání, zdali nenápadná a nenásilná revoluce kastrólů a vařeček bude inspirací také pro nás. Přál bych nám to. Podívejte se na zajímavý rozhovor s Hördurem Torfasonem.