(Ne)představitelný vesmír


Od struny až po vesmír: jak si představit nepředstavitelné

20. 4. 2012  |  KAREL JAVŮREK  |  VĚDA
Naše smysly a mozek umí zpracovat pouze omezený rozsah reality. Otevřete svou představivost pomocí názorných videí a interaktivních nástrojů.
Každý člověk se rodí s obrovskými omezeními, které ho limitují v pochopení a vnímání celé reality. Stejně jako jiné části těla, i mozek coby konfigurovatelný výpočetní stroj je ale možné postupně „posilovat“ a zlepšovat jeho relativní výkon a představivost postupným učením a nacházením berliček.
Malému dítěti nedokážete vysvětlit „mínus pět jablek“, dospělému jen těžko popíšete čtyřrozměrnou kouli nebo krychli. V tomto článku se ale podíváme na relativně dobře představitelné věci, mezi které patří například rozměry v naší realitě. Nelze sice jít do podrobností, ale i malý nadhled je lepší, než pokoušet se představit si mnohdy nepředstavitelné.

Hvězdné velikosti

První video je staré, pochází už z roku 1977 a ukazuje přehlednou a pomalou formou řády vzdáleností. Každých deset sekund videa je vzdálenost desetkrát větší, což dává poměrně dobrý pohled na to, jak malí jsme nejen my sami, ale také naše planeta či dokonce sluneční soustava ve srovnání s celým vesmírem.

V druhé části videa je směr otočen zpátky a vy se můžete dostat do nanometrových a ještě menších rozměrů. Vzhledem k době výroby tohoto videa ale chybí nejmenší rozměry.
V dalším videu jsou porovnávány velikosti hvězd, včetně našeho Slunce. Jak můžete vidět, pro nás obří Slunce je v porovnání s výrazně většími hvězdami ve viditelném vesmíru přímo titěrné. Největší známá hvězda VY Canis Majoris má rozměry 1 800 až 2 500 průměrů Slunce. Pokud byste tuto hvězdu chtěli obletět, i rychlostí světla by vám to trvalo přibližně osm hodin. Světlo od Země ke Slunci přitom letí pouze osm minut. Tolik k představě o velikosti této hvězdy.

To velké žluté je hvězda VY Canis Majoris, miniaturní tečka v malém výřezu pak naše Slunce
To velké žluté je hvězda VY Canis Majoris, miniaturní tečka v malém výřezu pak naše Slunce
Našli jsme ještě jedno video na podobné téma:

Od struny až po celý vesmír

Vyzkoušejte flashový nástroj Scale of The Universe, který přehledně ukazuje velikosti v různých úrovních reality. Můžete si projít celé spektrum od nejmenších známých rozměrů až po ten největší. Zajímavostí je, že tento flashový interaktivní program vytvořil během roku a půl čtrnáctiletý student Cary Huang se svým bratrem.
Ukázku kompletního rozsahu tohoto nástroje si můžete prohlédnout na videu:

Všechno je relativní

Do minulosti se podíváme s videem z roku 1923, který prezentuje tehdy poměrně novou teorii relativity od Alberta Einsteina. Ve videu nejsou žádné vzorce ani složitá matematika, pouze přehledně ukazuje jak vše, co vnímáme, je relativní a nic není tak, jak se může na první pohled zdát.

Vývoj naší planety za šedesát sekund

Nádhernou ukázkou exponenciálního vývoje je video evoluce života v šedesáti sekundách. Začíná před 4,6 miliardami let při vzniku naši planety Země. Každá sekunda v tomto případě reprezentuje 100 milionů let, takže lze perfektně vidět, jak uspořádání každé složitější formy hmoty trvá stále kratší dobu.

Nové video, na kterém pracovala NASA, podobně ukazuje vznik a vývoj Měsíce.

Asteroidy kolem nás

Unikátní video, které si můžete pustit i ve vysokém rozlišení 4K, ukazuje na objevené a analyzované asteroidy (planetky) v naší sluneční soustavě a nejbližším okolí. Video začíná v roce 1980 a končí v květnu roku 2011. Vědci sledují většinu nejbližších hrozeb a mají přibližné a přepokládané dráhy jejich letu na dlouhou dobu dopředu. Přehled kritických asteroidů s úrovní nebezpečí pro Zemi si můžete prohlédnout na stránkách NASA.

Namáhejte své mozky

Představivost se dá cvičit, stejně jako jakákoli jiná činnost. Kreativita je založená právě na různých úhlech pohledu na problém a jeho řešení. I když se vám nedaří představit si například čtyřrozměrnou kouli z úvodu, nezoufejte. Chce to čas a občas i nějakou berličku v podobě srovnání s něčím podobným, například v jiném měřítku nebo rozměru.
via