Domov: jak dlouho ještě?

Už zhruba měsíc pro vás ve volných chvílích překládám a titulkuji spektakulární film s názvem 'Home' (Domov), který vznikl v roce 2009 spoluprací Yann Arthus-Bertranda, mezinárodně uznávaného fotografa a autora knihy 'The Earth From Above', a producenta Luca Bessona. 

Jak o svém díle sami říkají:
"Žijeme ve výjimečných časech. Vědci nám říkají, že máme zhruba 10 let na to, abychom změnili svůj způsob života a odvrátili tak fatální ekologickou katastrofu, která je v opačném případě nevyhnutelná."

Film 'Home' není na první pohled příliš veselá podívaná, koneckonců již brzy se budete moci přesvědčit sami. Přesto cítím, že i pod tou obrovskou tíhou současných událostí, jež nabírají čím dál rychlejší spád, přetrvává naděje. Nevím přesně odkud pramení, ale cítím, že život se nevzdá tak jednoduše. Obchody s emisními povolenkami, tak připomínající středověké kupčení s odpustky, nás nezachrání. Je to jen karikatura na téma 'jak uspokojit veřejné mínění a zase na tom nějak vydělat'. Bude to bolet, ale musíme se změnit a spojit, abychom se zachránili. Předtím, než uveřejním přeložený film 'Home' se podívejte na dvoudílný dokument, jenž vznikl z materiálů, jež byly tzv. "navíc" a nemohly být použity ve filmu. I samy o sobě stojí za to.