Kontinuum

Kontinuum [něco nepřetržitého, co je považováno za souvislé a spojité, bez vnitřní struktury].

'Planetary Collective' je skupina filmařů, vizuálních mediálních kreativců a myslitelů, kteří pracují s kosmology, ekology a filozofy, aby prozkoumali některé z velkých otázek, jimž čelí naše planeta v současné době.

Jejich prvním počinem byl úžasný film 'Overview', který připravili ke 40. výročí slavné fotografie 'Modrá koule', zachycující Zemi z vesmíru. Tento krátký dokumentární film zachycuje výpovědi kosmonautů, jimž cesta do vesmíru od základu změnila život, protože uviděli Zemi z nové perspektivy. Tato zkušenost je poprvé popsána jako tzv. 'Overview Effect' (Efekt přehledu) autorem Frankem Whitem v roce 1987. Jde o hluboký zážitek, který totálně transformuje vědomí a perspektivu, s níž astronaut vnímá planetu a místo lidstva na ní. Společnými rysy této zkušenosti jsou nesmírný pocit úžasu z planety, hlubší pochopení vzájemného propojení veškerého života a obnovení smyslu pro odpovědnost za péči o životní prostředí.  Jak k tomu poznamenává jeden z astronautů, Edgar Mitchell: "Ve vesmíru se vám rozvine okamžité globální vědomí, orientace na člověka, intenzivní nespokojenost se stavem světa a nutkání s tím něco udělat. Odtamtud, z měsíce, vypadá mezinárodní politika tak nepatrně. Máte chuť chytit politika za zátylek a odtáhnout ho čtvrt miliónu mil ven a říct: Dívej se na to, ty parchante."

Film 'Overview' pro vás ve volných chvílích překládám a dřív nebo později se objeví na stránkách Nového Bohatství. Nyní je to ale nový film 'Kontinuum', kdo potřebuje vaši pomoc. 'Kontinuum' je celovečerní dokumentární o tom, odkud jsme přišli, kdo jsme, a o možnostech pro naši budoucnost.
Skupina Planetary Collective na filmu intenzivně pracuje poslední zrhuba tři roky a hledá finance na jeho dokončení. Pokud to vaše situace umožňuje, přispějte. Bude to stát za to.