Jeho veličenstvo jídlo



Na jedné straně až panická hrůza z nejznámějšího breathariána dneška Henriho Monforta, jehož dětem někdo nedávno dokonce vyhrožoval smrtí. Život bez jídla je pro nás nepředstavitelné, nemožné, děsivé a nepřípustné téma! Na straně druhé obrovský nadbytek v tzv. vyspělých zemích, v kombinaci s absolutním nedostatkem v tzv. rozvojových zemích, to vše variováno astronomickým plýtváním. To je přímý přenos největší reality show dneška s názvem 'jídlo v naší nemocné globalizované kultuře'.



Střízlivé odhady hovoří o tom, že jedna třetina až více jak polovina toho, co ve vyspělých zemích vyrobíme a nakoupíme, skončí nějakým způsobem v odpadu. Pamatuji si sám sebe, v totálním konzumním bezvědomí, jak jsem ještě před pár lety měsíčně nakupoval potraviny za cca. 15 tis., jejichž někdy až polovina skončila v odpadu kvůli tzv. 'prošlé lhůtě'. Jedním slovem čiré bezduché šílenství. Něco se ale změnilo. Potravinám dnes začíná být věnována obrovská pozornost. Západní země totiž vyhodí téměř polovinu svých potravin. Ne proto, že jsou nepoživatelné, ale protože nevypadají přitažlivě.


Jak se píše na českých webových stránkách, zabývajících se touto tématikou zachranjidlo.cz: "Nejsme první, kdo si toho všiml. Nejsme ani první, kdo s tím chce něco dělat. Nicméně stále jsou potřeba další bojovníci proti plýtvání. Jedním z nich, naším vzorem, je Brit Tristram Stuart. Píše a diskutuje o problému vyhazování konzumovatelného jídla, který považuje za skandál naší civilizace. V roce 2009 přitáhl pozornost k tématu organizováním první hromadné hostiny na Trafalgarském náměstí. Londýnská událost Feeding the 5.000 odstartovala řadu obdobných akcí napříč kontinentem. Neútočná a zajímavá forma kampaně nás zaujala. Zároveň jsme si všimli, že ač je téma plýtvání alarmující, není mu věnována dostatečná pozornost. Společně to změníme."



Samostatnou kapitolou jsou v této souvislosti Spojené státy americké. Díky industrialiálně zpracovávaným potravinám platí Američané stále méně a méně za to, co jedí.  Jenže tyto "úspory" vedou nakonec k obrovským ztrátám, přesně podle hesla 'krátkodobý zisk, dlouhodobá ztráta'. Obrovské plýtvání projevující se tak, že každý Američan denně vyhodí 1 kg potravin v kombinaci s obezitou, diabetem a astronomickými účty za naplno makající zdravotnický systém. Asi se ptáte, jaktože to nikoku zodpovědnému nepříjde celé nemocné a úchylné? Na to existuje jediná odpověď naší globalizované nemocné kultury: business first, my friends.