Tři otázky, na kterých může záviset vaše přežití

Položím vám tři jednoduché otázky:

1. Věříte stále ještě, že je náš současný životní styl (lidstva na zemi) nadále udržitelný?
2. Věříte establishmentu (politikům, byznysmenům a médiím) jejich obraz světa?
3. Jste ochotni pro svou víru zemřít, nebo si dokážete představit, že se změníte a přežijete?

Tak přesně o těchto otázkách je velmi zajímavý film "Kolaps" s podtitulem "Stalo se to každé velké civilizaci", který doporučuji ke shlédnutí. Názor si udělejte sami. Se mnou osobně velmi rezonuje to, že "žádný strom neroste do nebe", jak říkávali naši dědové a "vždycky jsme někde hluboko uvnitř cítili, že něco není v pořádku", což je fakt. Zbytek nebudu prozrazovat, ale to co se dnes děje by se dalo popsat jako obrovská "tabula rasa" - tedy čistý stůl, na který budeme postupně pokládat vše, co považujeme v současném pojetí světa za dané a neměnné. Začneme se ptát zajímavé nové otázky: "Potřebujeme dnes k životu ještě nějaký ideologický -ismus?", "Potřebuji auto, bankovní účet a peníze?", "Je demokracie to nejlepší, na co lidstvo přišlo?", "Je moje náboženství lepší než jiné?", "Je nezbytné pro mé štěstí mít jahody z Chile a česnek z Číny?", "Jak tohle všechno, proboha skončí?"

Nyní k nám intenzivně promlouvá druhá strana - svět Ducha. Svět, který jsme se rozhodli programově ignorovat a nahradit ho masovou zábavou (kam patří i televizní zpravodajství). Tato zábava má jediný cíl - zaplnit naši prázdnotu, která zůstala po kontaktu s Duchem. Nechali jsme se masově zhypnotizovat a namluvit si, že naše štěstí je přímo úměrné nekonečnému ekonomickému růstu. Slyšíte to? NEKONEČNÝ EKONOMICKÝ RŮST! Zlaté tele naší kultury se zhmotnilo v Dubaji - nejvyšší mrakodrap na světě, největší a nejluxusnější shopping mall na světě, nejdražší hotel na světě, největší a nejnákladnější vodní show na světě, největší uměle vybudované ostrovy na světě, nejúchylnější projekt - lyžování v poušti - na světě a budoucnost je ještě zářivější - plánuje se největší golfový a hotelový komplex s tváří Tigera Woodse na světě. To vše na pozadí obrovského deficitu duše v tomto místě. Osobně jsem Dubaj nedávno navštívil, protože mě zajímalo srovnání s podstatně chudšími zeměmi Asie, které znám z cest. A můj pocit? Obrovské možnosti (jak se na první pohled jeví) a nezměrná vyprahlost duše (projevující se mimo jiné mučením služebnictva u bohatých šejků, jak jsme se opakovaně mohli dočíst v novinách). To vše na miliardách tun ropných odpadků, obrovské lidské chudobě v jiných částech světa, svévolném nakládání s životním prostředím planety a monopolní kontrole esenciálního elementu světa 1.0 - ropy. Už jste někdy přemýšleli o tom, proč se posledních pár let odehrávají války v zemích jako Irák nebo Libye? Jde o svobodu, demokracii a lidskou důstojnost, jak svorně hlásají politici skrz média? Nebo o ropný byznys, který se děje na pozadí všech těchto konfliktů? Myslím že pochybuje málokdo.

A tak dál plujeme na svém kulturním Titanicu, tváříme se že se nic neděje, kapela dosud vyhrává a číšník roznáší skvělé chlazené šampaňské. Podává se kaviár až z Ruska!
Ale odněkud z podpalubí doléhá stále intenzivněji jakýsi skrytý hlas. Hlas, který říká: "Blíží se velký ledovec, brzy narazíme. Ještě je čas, začněte se připravovat na záchranu." Co uděláme? Pobídneme kapelu, ať hraje ještě hlasitěji? Nasadíme do TV novou reality show? Pojedeme na dovolenou? Spustíme další reklamní kampaň? Nějak ten hlas přece musíme přebít. A hlas sílí. Přestává být možné se před ním skrýt. Nemůžeme ho neslyšet. Přidává se tlak. Velký tlak na naše bytí. Naše bytí ví, že takhle nepřežije a přitom strašně CHCE přežít! Zajdeme za psychiatrem, protože máme úzkosti, ať nám na to něco dá. Dá nám to samé, co bere on, protože na něj to funguje. Zabere to, ale jen na chvíli. Jsme zpět. Tlak se stupňuje, hlas sílí. Teď už hovoří konkrétně: "Pusť se obrazů starého světa a vzpomeň si na sebe. Najdi pod nánosem všech těch vložených sraček svou skutečnou hodnotu a začni žít autentický život. Zachraň se! Pusť se už konečně toho starého v sobě a vydej se na nejskvělejší dobrodružství svého života. Neboj se, půjdu s tebou a budu tě chránit a pomáhat ti." Takto k nám dnes hovoří Duch z druhé strany. Co mu odpovíme?

Mám pro vás návrh: pusťte si vložený film a po jeho shlédnutí se vraťte na začátek tohoto článku. Znovu si položte ty tři otázky, na kterých může záviset vaše přežití.