10 způsobů, jak být soběstačný

Na blogu 'Activist Post' jsem narazil na zajímavý článek na téma soběstačnosti. Jeho částečný překlad je i s doprovodným komentářem k dispozici zde. Dovoluji si ocitovat deset bodů, které mohou být nápomocné na cestě k soběstačnosti.


10 návrhů, jak dosáhnout soběstačnosti
1) Snižte své dluhy
Zvláště si dejte pozor na dluh vaší kreditní karty.
2) Snižte svou spotřebu
Vyhodnoťte aktuální rozpočet a určete absolutní nezbytnosti. Určete komfort, který jste ochotni obětovat.
3) Snižte spotřebu energie
Vyměňte žárovky, domácí elektrospotřebiče zapojte do rozdělovače, který lze kompletně odpojit, aby nedocházelo k odběru proudu ve „stand by“ režimu, atd. Pečlivě plánujte nákupy a další dopravní potřeby.
4) Skladujte energii
Vždy mějte záložní propan-butan a velkou hromadu dřeva na horší časy. Investice do elektrického generátoru (nebo solárního generátoru) budou dobře vynaložené peníze.
5) Investujte do skladování potravin
S klesajícím dolarem a rostoucími cenami potravin je chytré vytvářet potravinový „spořící účet“. Pořiďte si několik dobrých knih, dehydrátorů a vakuových těsnění pro skladovací metody. Nejlepšími skladovatelnými potravinami jsou obiloviny (rýže, fazole, mouka), konzervy, semena a některá hotová balení.
6) Vytvářejte si vlastní jídlo
Nahraďte trávník zahradou, ovocnými stromy a chovejte slepice. Vydejte se na lov a sběr ořechů, ryb a volně žijící zvěře. Skladujte navíc další zahradní semena!
7) Naučte se novým dovednostem
Vzdělávejte se na internetu, čtěte knihy, podstupujte kurzy praktických dovedností jako je zahradničení, vaření, kompostování, tesařství, alternativní zdroje energie, fyzické zdraví a wellness, atd.
8) Začněte vedlejší byznys
Proměňte své vášně nebo hobby do malé vedlejší činnosti, abyste měli některé doplňkové příjmy. Kdo ví, může se z toho třeba stát vaše cesta k plné finanční nezávislosti.
9) Nainstalujte alternativní zdroje energie
Začněte s malými zařízeními, jako je solární systém ohřívání vody, solární mrazák, nebo krbová kamna, atd.
10) Navrhněte řešení pro komunitu
Začněte nebo se připojte k místnímu družstvu potravin, produktů a služeb. Zapojte místní komunitu do diskuse, aby podnikla kroky k soběstačnosti. Sdílejte svůj příběh a získejte podporu.
Tyto kroky nám ušetří peníze a přiblíží nás k nezávislosti. Každá akce nás jednoduše osvobodí od kontrolního systému, který dělá náš život složitější, více toxický a méně samostatný.
via http://www.freepub.comehere.cz/vsechno/10-zpusobu-jak-dosahnout-sobestacnosti