I am 100% / Occupy myself!

Motto: Je nekonečně jednodušší zabít milión lidí, než je kontrolovat.
Zbigniew Brzezinski

Věděli jste, že jste od jakéhokoli člověka na Zemi odloučeni maximálně šesti dalšími lidmi? Zabývá se tím dlouhodobě zkoumaná teorie s názvem Six degrees of Separation, jejíž premisy byly potvrzeny např. nedávnou vlastní studií společnosti Microsoft. Není to fascinující? Nejsme až tak různí a odlišní, jak by se mohlo zdát. Proč se tedy proboha nedokážeme domluvit na zásadních aspektech našeho společného bytí na Zemi? Dnešní svět je světem svobodného šíření informací. Je těžší a těžší lhát o stavu našeho společného prostředí. Je čím dál složitější prosazovat vlastní ego-záměry. Je už prakticky nemožné vrhat se stále znova do idiotských válek a doufat, že vám lidé uvěří, že tak šíříte dobro. Díky moderním technologiím se dnes myšlenky a zprávy šíří rychlostí blesku. Od základu se mění způsob vytváření, šíření a sdílení informací. Ale o tom vlastně vůbec nechci hovořit.

Zajímají mě hnutí We are 99% a Occupy Wall Street, jež se staly novými fenomény Ducha doby. Protesty se šíří lavinovitě po světě a není prakticky dne, aby se k vám nedonesla zpráva o globálních protestech s lokálními projevy a dopady. Dobře, rozumím tomu a chápu to. Lidi jsou naštvaní a potřebují někam umístit svoji frustraci. Podobné to bylo u nás ke konci komunistické éry. Ale já vlastně vůbec netuším o co jim jde. Jasně, že všichni politici lžou a kradou. Jasně, že byznys plánovitě ničí Zemi a okrádá ohromné množství lidí o energii a právo na základní lidské přežití. Jasně, že média jsou plná lží a morbidity a že nám prodávají války jako něco ušlechtilého. Jasně, že konzumujeme jedovaté potraviny, dýcháme toxický vzduch a pijeme otrávenou vodu. Jasně, že utlačujeme spoustu původních bytí ve jménu našeho civilizovaného snu. Jasně, že takhle to dál nejde, jenže... nevybrali jsme si tohle všichni tak trochu náhodou?

Nepřitakali jsme mu kdysi dávno tím, že jsme přistoupili na určitý typ vzdělání? Nepřijali jsme ho za svůj tím, že jsme akceptovali určitý druh zaměstnání a kariéry? Nepodpořili jsme ho svou první kreditní kartou? Neudržujeme ho náhodou v chodu svou hypotékou? Tím, že se koukáme na televizi a že jsme mu uvěřili jako jediné dané realitě? Tím, že máme touhy a sny? Víme vůbec jaké sny to jsou a koho jimi podporujeme? Víme vůbec koho nebo co takhle držíme pohromadě? Mám pocit, že všechny protesty jsou dobré k jedinému - aby posílily stávající stav. Takže k ničemu. Proto, s plným vědomím odpovědnosti, zakládám dvě nová hnutí. I am 100% bude mít za cíl vzdělat co nejvíc lidí tak, aby se z nich staly celistvé svobodné bytosti. Occupy myself! bude inspirativní platformou pro vytváření nových originálních možností v sebezaměstnávání. Seth Godin říká: myšlenka, která se rozšíří, zvítězí. Já se ptám: kdy začne vítězit zdravý rozum?