Přechod do světa 2.0 se otvírá

Je pro mě skutečně fascinující a nádherné zároveň sledovat, jak se krok po kroku nejmodernější věda (hind. 'véda' - ze sanskrtského kořenu 'vid' - tj. vědění, poznání pravdy, posvátná tradice nebo obětní uctívání) pomalu ale jistě setkává s prastarým šamanským věděním (slovo téhož etymologického původu) o podstatě bytí člověka ne Zemi. Jako kdyby se dva opačné konce téhož provazu blížily k sobě, aby svým dotekem ozářily nové možnosti člověka a uzavřely nekonečný uzel poznání ve tvaru. Mám pocit, že přesně k tomuto místu se pomalu ale jistě blížíme a vysoce pravděpodobně se pro mnohé z nás stane přechodem do nové podoby světa někdy v průběhu příštího roku. Jedna kapitola lidstva s názvem 'konflikt díky dualitě' se uzavře a nová forma bytí člověka v jednotě poznání se otevře. Tak jednoduché to je. Žádní marťani, žádná iluminátská spiknutí, žádný konec světa, ani návrat toho, či onoho spasitele.

Zajímavé na tom celém je, že se jedná o změnu na první běžný pohled prakticky neviditelnou, protože se odehrává v úrovni jemnohmotného bytí. Přechod sám o sobě neznamená vůbec nic. Jsou to jen dveře, které se tiše otvírají - jako v té dětské říkance "zlatá brána otevřená, zlatým klíčem podepřená, kdo do ní vejde, tomu hlava sejde" - a jež zůstanou naprosto indiferentní k tomu kdo, kdy a jak jimi projde nebo neprojde. Nejedná se o žádný souboj dvou světů, jak nám bývá mylně podsouváno. Není potřeba se nijak vymezovat, ani popírat 'to druhé'. Zapomeňte na boj. Je úplně jedno v co věříte nebo co o tom víte a už vůbec nezáleží na tom, co si o tom myslíte. Děje se. A děje se v náš prospěch. To je celé.

Jedním ze skvělých příkladů neviditelného přechodu do světa 2.0 je dokumentární film Kvantový aktivista (2009), jehož hlavním protagonistou je Amit Goswami, indický fyzik, působící od šedesátých let na univerzitě v Oregonu. V tomto inspirativním filmu revoluční fyzik, doktor Amit Goswami, sdílí svůj pohled na neomezený potenciál vědomí jako podstaty všech cítících bytostí, a přemosťuje ohromnou propast, která leží mezi kvantovou fyzikou na straně jedné a duchovními představami Indie na straně druhé. Amit Goswami se účastnil mnoha vědeckých projektů po celém světě. Je autorem několika knih přeložených do devíti jazyků včetně vysoce ceněného vysokoškolského skripta Kvantová mechanika, která se na některých univerzitách používá jako učebnice základů matematiky kvantové fyziky. Stejný zájem je i o Goswamiho pozdější knihy zaměřené na netradiční novátorské a mystické výklady kvantové fyziky. Amit je emeritním profesorem teoretické kvantové fyziky na univerzitě v Oregonu, kde učí od roku 1968, a v současnosti také učitelem v Holmesově institutu, filozofickém výzkumném středisku v Los Angeles, a na Univerzitě UniPaz v Portugalsku.