Dotek síly

Je to síla, kdo nás přivádí v té či oné podobě na svět. Je to síla, která nás nutí pokračovat, protože živé se lepí na živé, aby nezůstalo samo. Je to síla, projevující se jako čistá esenciální vůle, která nám umožní vstát, ikdyž jsme úplně dole, a jít dál. Je to síla, život sám.

V poslední době ke mně chodí lidé s požadavky na změnu. Nemohou pokračovat v tom co dělají (jak žijí) a hledají novou formu (životní matrici), která by více odpovídala jejich skutečnosti. Něco jim v životě chybí a sami nedokážou přesně popsat co to je. A tak postupně procházejí kulturální nabídky všeho druhu v podobě hard-skills a soft-skills managementů, regresí, progresí, nejrůznějších ezoterických coachingových zážitkových programů a ono pořád nic. Nikam to vlastně pořádně nevede. Facebook je plný obrázků, apelujících na náš tak zvaný návrat k přírodě, odklon od mamonu, konec světa. Z ezoterické devalvace slova 'láska' a všech těch různobarevných posunů do jánevímjakých dimenzí už se mi dělá špatně a ono stejně pořád nic. Nikam to nevede. Trik je v jediném - nikam to vést nemůže, protože nikdo v široké ezoterické nabídce dneška nespolupracuje se silou. Ve většině případů je to jen taková hra - nový druh duchovně se tvářících zážitků za prachy.

Sám se šamanismem zabývám příliš krátce na to, abych mohl tvrdit, že poskytuji šamanský servis z pozice šamana. Nic takového není v našem kulturálním uspořádání ani možné, protože šamani byli odnepaměti formováni krajinou a ryze praktickými potřebami svého lidu. Šamanská forma lidského bytí má v naší lokální kultuře nádech něčeho 'ezo' a ve většině případů poskytuje zajímavé zážitky na víkend. V tradičně žijících šamanských kulturách je šaman středem svého společenství, protože je to navýsost praktické pro přežití a zachování se. Proto u nás jen težko narazíte na skutečného šamana, ale maximálně na obyčejnou lidskou bytost, používající šamanské metody. A to není málo. Je obrovsky nadějné vidět pramínky originálního nového poznání a vzdělání, jež tryskají ze Země nové krajiny, kterou vytvořili noví šamani. Noví se napojili na staré ne proto, aby se spokojili s tím, co staří přinesli, ale aby na ně navázali a vytvořili nové možnosti pro pokračování.

V poslední době ke mně chodí lidé s požadavky na změnu. Vím, proč přicházejí. Přesto než přistoupím na to, že někoho začnu učit, vyzkouším všechno možné, abych ho odradil. Nedělám to proto, že bych mu chtěl stát v cestě poznání. Dělám to proto, protože chci uvidět jasné znamení síly (síla si ukáže) a zachovat se přesně. Zachovat se přesně znamená nepřijít o sílu. Nic a nikdo na světě nestojí za ztrátu osobní síly. Žiju svůj život jako lovec. Hledám a stopuji sílu ve všech jejích podobách a na místech síly. Žiju tak, abych životem nezeslábl, ale nabral. Hledám živé ve všech jeho formách, protože živému ve mně to voní. Lepím k sobě trpělivě malé kousky poznání a tvořím si pevné ostrůvky světelnosti v bezbřehém oceánu temného vědomí. Dotek síly je to jediné, o co se můžu doopravdy opřít. Na každého z nás někde síla čeká, aby k ní doputoval a ona ho mohla proměnit v magickou bytost. Otázka je, kam to vlastně putujeme. Pokaždé když ráno otevřu oči a čekám, než se mi nanovo naskládá svět, zachytím krátký moment tichého bytí v sobě. Dotek síly, která nese zprávu o tom, že stále ještě jsem díky Bohu naživu. Víc nemám.