Opravdoví lidé

Motto: Člověk sám neutkal předivo života, je v něm pouhým vláknem. Ať s tímto předivem naloží jakkoli, naloží tak sám se sebou.
Náčelník Seattle


O autralských Aboriginech toho víme jen velmi málo. A to málo co víme je často protkáno spoustou předsudků. Ano, byli postiženi podobným společenským vykořeněním a genocidou kultury jako se to stalo Indiánům v Americe nebo Romům v Evropě a to jim přineslo velkou zkázu, se kterou se vypořádávají dodnes. Ale to je historie. Zajímavější je podívat se střízlivě na ty co se zachovali a neztratili dosah na původní zdroj bytí. V jejich přítomnosti se ocitáme tváří v tvář existenci živého Ducha původní kultury - tedy něčemu, na co jsme kdysi měli dosah i my sami. Je to dechberoucí podívaná.


Jedním z takových lidí je Bill Whiskey - jeden z posledních svého druhu -, věhlasný Aboriginský léčitel a umělec, jehož díla visí v předních světových galeriích a za nímž putují nemocní lidé z celého kontinentu. On sám nikdy nemaloval kvůli nějakým uměleckým ambicím a své obrazy zná jen z prachu Země, na které tvoří. Až na sklonku života měl možnost je uvidět na zdi galerie a bylo úchvatné ho při tom pozorovat. Jeho obrazy jsou mapy zachycující jeho život a je nesmírně dojímavé ho vidět spolu s příbuznými jak v těch mapách živě putují, čtou a setkávají se s naprosto jasně zachycenými pocity autenitcky prožitých chvil svého života. Nemám o Aboriginech žádnou romantickou představu. Jen cítím, že část z nich jsou jedni z posledních divoce žijících lidí - opravdivých lidí - na téhle nádherné planetě, pro které je Duch tak reálný jako je pro nás třeba výplata. A to mě nekonečně povzbuzuje. Aborigini byli mimochodem moc hezky (a mám pocit, že i přesně) popsáni ve filmu La Belle Verte (Nádherná zelená). Podívejte se na krátký film o Billovi Whiskeym a přečtete si text 'Poselství od protinožců' od Marlo Morganové. Možná se vás při tom dotkne vaše vlastní opravdovost jako se to stalo mně.