Předtím, než odejdou

Kouzlo Jimmyho Nelsona nespočívá pouze v jeho obrázcích, ale v jeho přítomnosti.


Jimmy Nelson (Sevenoaks, Kent, 1967) začal pracovat jako fotograf v roce 1987. Poté, co strávil 10 let ve škole jezuitského řádu v severní Anglii, vyrazil na vlastní pěst pěšky přes celý Tibet. Cesta trvala rok a dala vzniknout unikátnímu vizuálnímu deníku, odhalujícímu obrazy dříve nepřístupného Tibetu, jenž mu získal široké mezinárodní uznání.

Pokud odejdou, odejde i část nás samých.


Brzy poté byl vyslán fotit různá témata, od ruské angažovanosti v Afghánistánu až po probíhající spor mezi Indií a Pákistánem v Kašmíru, či začátek války v bývalé Jugoslávii. Na počátku roku 1994 se on a jeho žena zabývali portréty Číny, což byl cca. 30 měsíční projekt, jenž je přivedl do všech koutů republiky. Po jeho dokončení byly obrazy vystaveny v lidovém paláci na náměstí Nebeského klidu v Pekingu, a poté následuje celosvětové turné.

Uciťte jejich dech, pociťte jejich přítomnost, dotkněte se jejich duše.


Od roku 1997 začal Jimmy úspěšně fotit reklamní zadání pro mnoho předních světových značek. Zároveň začal sbírat obrazy vzdálených kultur, jež fotografoval unikátním 50 let starý deskovým fotoaparátem. Následovalo mnoho ocenění. Když začal úspěšně a mezinárodně vystavovat a prodávat fotografie, rozhodl se k realizaci cyklu 'Předtím, než odejdou'.

Fotografie pomalovaných těl, čistého ducha a svobodných duší.


Čistota lidstva existuje. Je tam v horách, ledových polích, džunglích, podél řek a v údolích. Jimmy Nelson našel poslední kmeny a pozoroval je. Usmál se na ně a pil jejich mysteriózní nápoje předtím,  než vytáhl svůj fotoaparát. Sdílel co skuteční lidé sdílejí: vibrace, neviditelné, ale hmatatelné. Nastavil svou 'anténu' na stejnou frekvenci jako oni. Jak rostla důvěra, rostlo i společné porozumění pro poslání: "Svět nesmí nikdy zapomenout, jak to bylo".

Lovci, bojovníci, nomádi, Jimmy Nelson okouzlil všechny.


Je zde přítomna čistá krása v jejich záměrech a rodinných vazbách, jejich víře v bohy a přírodu a jejich vůli udělat správnou věc, aby se o sebe postatali, až přijde jejich čas. Ať už v Papui-Nové Guineji nebo v Kazachstánu, v Etiopii a na Sibiři, kmeny jsou poslední místa naší přírodní opravdovosti.

Více informací na tomto odkazu.