Banksy vyprovokoval New York



Světoznámý umělec Banksy zřídil předevčírem v newyorském Central Parku prodejní stánek, na němž nabízel svá originální podepsaná plátna v hodnotě desítek tisíc dolarů po 60 dolarech za kus. Akce byla zdokumentována na videu a zveřejněna na internetových stránkách Banksyho, který na svých stránkách uvedl:

Central Park, 13. října
Včera jsem v parku zřídil stánek se 100% původními podepsanými plátny Banksyho. Každý za 60 dolarů. Vezměte prosím na vědomí, že to byla jednorázová akce a stánek už tam dnes nebude.



Trvalo několik hodin, než se podařilo prodat první dílo paní, která si navíc vyjednala 50% slevu na dvě malá plátna. Během dnes už se zastavili pouze další dva kupci a v osmnáct hodin byl stánek uzavřen s celkovými příjmy 420 dolarů. Pro srovnání, v roce 2007 se prodala Banksyho práce "Space Girl & Bird" za 578.000 dolarů, a v roce 2008 se jeho plátno "Nech si to bez poskvrny" prodalo za 1.870.000 dolarů. Tři kupci, kterým se podařilo koupit Banksyho originály za zlomek jejich ceny jsou jistě spokojeni s nákupem.




Prispej
Pinterest