Jsem Malala - dívka, která umlčela svět [mužů]



Motto: "Myslím na to často a představuji si tu scénu velmi jasně. I když mě přijdou zabít, řeknu jim, že to co se snaží udělat je špatné, protože vzdělání je naše základní právo."
Malala Yousafzai

Znáte Malalu Yousafzai z Pákistánu? Pokud ne, pak mi dovolte ji krátce představit. Narozena 12. července 1997, byla tato teprve šestnáctiletá dívka nedávno vyhlášena jednou ze 100 nejvlivnějších lidí planety podle časopisu TIME, její kniha 'Jsem Malala' je světovým best-sellerem, často vystupuje na nejvlivnějších mezinárodních konferencích, a její tvář se pravidelně objevuje na titulních stranách předních magazínů po celém světě.

Malala je jednou z těch, jejichž odvaha se zapíše do světové historie. Málokdo však byl tak mladý jako ona, když ve svých 15 letech čelila tváří v tvář fanatickému střelci Talibanu, jenž nastoupil do jejího školního autobusu, kde postřelil ji a zastřelil další dvě dívky, aby tak - jak následně Taliban uvedl ve svém prohlášení - "dal lekci každému, kdo by měl nadále odvahu prosazovat a bránit vzdělání, svobodu, nebo sebeurčení, a to zejména pro dívky a ženy". Nebo když jako teprve jedenáctiletá dívka začala blogovat na stránkách BBC v rodném jazyce Urdu a psát o své ambici stát se lékařkou, o svých obavách z Talibanu a o svém odhodlání nedovolit Talibanu - nebo jejímu vlastnímu strachu - nerealizovat své sny. Malala je nyní tam, kde vždycky chtěla být - zpátky ve škole. Taliban z ní učinil mučedníka, stala se symbolem pro všech 61 miliónů dětí na celém světě, které nemohou být ve škole a nositelkou povědomí o tom, že odpovědnost za vlastní vzdělání je také synonymem pro vlastní odvahu. Stala se obrovskou nadějí pro všechny dívky všude na světě. Malala uzavírá svou knihu, její příběh je ale teprve na začátku .

Malala Yousafzai je pákistánskou studentkou a aktivistkou, pocházející z města Mingora, v okrese Swat, severozápadního Pákistánu. Je známá především svým bojem za právo na vzdělání pro ženy, a to zejména v údolí Swat, kde Taliban nutil dívky přestat chodit do školy. Na začátku roku 2009, když jí bylo teprve jedenáct, začala pod pseudonymem psát blog pro BBC, popisující život pod vládou Talibanu, jejich pokusy převzít kontrolu nad údolím a její názory na podporu vzdělávání pro dívky. Následující léto s ní New York Times natočil dokumentární film, v němž vpráví o svém životě uprostřed bojů v regionu údolí Swat. Mala se tak stala známou a byla nominována na Mezinárodní dětskou ceny jihoafrického aktivisty Desmonda Tutu.



Dne 9. října 2012 byla Yousafzai střelena do hlavy a krku ozbrojenci Talibanu, když se vracela domů ve školním autobusu. Ve dnech bezprostředně po útoku zůstala v bezvědomí a v kritickém stavu, ale později se její stav zlepšil natolik, že bylo možné ji poslat do nemocnice královny Elizabeth v Birminghamu, kde intenzivně rehabilitovala. Dne 12. října vydala skupina 50 islámských duchovních v Pákistánu fatwu proti těm, kdo se ji pokusili zabít, ale Taliban znovu veřejně zopakoval svůj záměr zabít Malalu a jejího otce. Pokus o atentát vyvolal širokou národní a mezinárodní podporu, a jak napsala v lednu 2013 Deutsche Welle: "Malala se může brzy stát nejslavnějším teenagerem na světě."

Zvláštní vyslanec OSN pro globální vzdělávání Gordon Brown zahájil v OSN petici s názvem "Jsem Malala", ve které požaduje, aby do konce roku 2015 měly všechny děti na celém světě volný přístup ke školnímu vzdělání. Tato petice vedla k ratifikaci prvního práva pákistánských žen a dívek na vzdělávání a Malala se 29. dubna 2013 dočkala vydání časopisu Time se svou tváří na titulní stránce a jmenováním jednoho ze sta nejvlivnějších lidí na světě. Stala se vítězem první pákistánské Národní ceny mládeže míru a v roce 2013 byla také nominována na Nobelovu cenu za mír, kterou - ačkoli byla údajně velmi  blízko - nakonec nevyhrála, ve prospěch Organizace pro zákaz chemických zbraní. Dne 12. července 2013 promluvila Malala Yousafzai v OSN, kde vyzvala k celosvětové přístupu ke vzdělání a v září 2013 se oficiálně otevřela její knihovna v Birminghamu. Malala Yousafzai je držitelem Sacharovovy ceny za rok 2013.

Výňatek z blogu BBC z roku 2009: "Měla jsem včera hrozný sen o vojenských vrtulnících a Talibanu. Takové sny mám od zahájení vojenské operace v údolí Swat. Moje matka mi dala snídani a já jsem šla do školy. Bála jsem se jít do školy, protože Taliban vydal zákaz pro všechny dívky. Pouze 11 žáků  z 27 se dnes zúčastnilo vyučování. Počet se snížil, kvůli ediktu Talibanu. Mé tři přítelkyně se po tomto dekretu odstěhovaly do Péšaváru, Lahore a Rawalpindi i se svými rodinami."
Malala Yousafzai, 03. ledna 2009

Malala Yousafzai je bezesporu symbolem a mluvčím nové generace sebe si vědomých dětí, jež přišly na svět proto, aby ho změnily v lepší místo k bytí pro všechny. Dalai Lama kdysi někde uvedl, že svět bude zachráněn ženou ze Západu. Pokud tím náhodou myslel 'Západ' Pákistánu, ze kterého pochází tato pozoruhodná dívka, tak k ní můžeme začít upínat svou pozornost i naději. Budeme ji totiž potřebovat!




Prispej
Pinterest