Peníze, nebo život? Anebo obojí?

Rovnou od boku podávám vysvětlení, že tento příspěvek si v žádném případě neklade za cíl polemizovat, nebo jakkoli zlehčovat úctyhodnou práci, kterou dělá Tomáš Hajzler a jeho lidi okolo Svobody v práci. Byl to právě on, kdo mě svou přednáškou na Webexpo před pár lety doslova přivedl do úžasu a 'nakopl' směrem do budoucnosti. Mám dokonce pocit, že jsme byli jako firma jedni z mála (ne li jediní), kdo vzal Tomášovo evangelium do důsledků vážně, což přineslo jedinou možnou skutečnou změnu - zánik starého modelu - a dlouhý a bolestný přerod v něco, co teprve čas ukáže jako životaschopné. Svoboda je běh na dlouhou trať, svoboda v práci je běh na dlouhou trať s dvacetikilovým olověným závažím na těle.



Velmi rád nahlas říkám "Shift happens", kdekoli se posun skutečně uděje. A jsem rád, že to mohu prohlásit i o této oblasti. Posun se děje. Ještě před pár lety, na konci svého korporátního období, jsem cítil, že život je skutečně o penězích nebo o životě. A že je nutné si vybrat. Mělo to svou logickou oporu v podobě spousty let, jež jsme přesluhovali v nadnárodních koncernech, případně ve svých firmách, kde už jsme dávno neměli být. Důsledkem takového počínání bylo totální vyhoření, ztráta smyslu čehokoli a v některých případech dokonce propad do psychiatrických léčeben. Je jasné, že jsme hledali nějaký protipól, jenž by přinesl světlo do temnoty. Cokoli, co by nás vyvedlo a dalo nám smysl. A tak jsme si založili Svobodu v práci, Nové Bohatství, SmíchologiiJan Bím blog a spousty a spousty dalších, a začali na svůj způsob zkoumat onen přerod. Znovu opakuji, klaním se a smekám - byla (a stále je to) úctyhodná práce průkopníků a vyslanců neznáma.



Ale co dál? Vzpommněl jsem si na jeden příběh Buddhy, který poté co se potuloval po Indii s pěti asketiky a byl vysušený na kost a kůži, potkal někde skupinu muzikantů, kteří učili své žáky hrát na hudební nástroj. Učitel vysvětloval, že je li struna příliš volná, nevydá žádný tón, a je li napjatá příliš, praskne. Buddhovi došlo, že askeze - jako opak nevázanosti - je stejně škodlivá jako nevázanost sama a zvolil zlatou střední cestu. U blízké studny potkal mladou dívku, která mu dala napít a najíst, a Buddha se vydal do světa s novým poznáním. Co tím chci říct? Nic víc než to, že nebo je vždycky špatně. Anebo možná ne vždycky, ale vždy svádí k výběru, a tudíž k příklonu k jedné z polarit. Podle základních principů, vztahujících se k celku víme, že posiluji li mír, posiluji zároveň jeho opak v podobě násilí a válek, vybírám li si fundamentálně zdraví, přitahuji tím opačný pól nemoci a pěstuji li bezvýhradnou lásku, poutám k sobě zároveň temné síly opačného pólu.



Na téma bohatství života toho bylo řečeno a napsáno spoustu. Koneckonců i tento blog má vlastně za cíl hledat a objevovat nové možnosti bohatství života. To je mé ústřední téma. I proto jsem si vybral obodní delší jednoho roku, kdy jsem záměrně zůstal zcela bez vnějšího příjmu. Zajímalo mě, jak se to projeví na vztazích, pocitech, sebeprožívání, sebeobrazu a odrazu vnějšího světa. Déle jak rok jsem žil pouze z honorářů za šamanskou práci, dobrovolných příspěvků na Nové Bohatství a občasných (vlastně jednoho) honoráře za vystoupení v televizi. Co na to říct? Vybral jsem si život. A přestože to bylo jedno z nejtěžších období mého života, protože na mě velmi značně dolehly tlaky vnějšího světa, bylo zároveň jedním z nejkrásnějších a nejtišších. Mám pocit, že jsem v tom tichu načerpával sílu a čekal na poznání, které bylo o tom, že život není o žádném výběru. Žádné buď anebo. Život je teď a tady a má nekonečně mnoho podob. Nejsme než miliardami malých odrazových sklíček, v nichž se zrcadlí naše originalita. Moje žena mě, během toho roku, představovala svým známým slovy: "To je můj manžel a v tom co dělá je nejlepší, akorát to tady nikdo neumí ocenit." Trošku jsem se za to vždycky styděl, ale měla pravdu. Dnes dělám úplně to samé, co jsem dělal doma zadarmo, protože mě to neskutečně bavilo (a stále baví), akorát se konečně našel někdo, kdo to umí ocenit. Nezoufejte, někdo takový čeká 'tam venku' i na vás.


Prispej
Pinterest