Hladoví po změně

Motto: Máte možnost změnit potravinový systém. Třikrát denně.


'Hungry for change', tedy 'Hladoví po změně' je americká organizace, která vznikla okolo filmu Food Inc., jenž otřásl světem. Vypadá to, že posun se děje. Například ve Spojených státech pořádá tato organizace tzv. 'Food Day', jenž připadá na 24. řijna tohoto roku. Dovedu si představit, že za rok až dva se mohou podobné akce konat i u nás. V mezidobí pro nás ovšem připravili malé desatero s výzvou 'Zapojte se' a názvem: 'Deset jednoduchých věcí, které můžete udělat, abyste změnili náš potravinový systém.' No a tady není na co čekat.

1.) Přestaňte pít limonády a ostatní slazené nápoje. Preferujte nebalenou vodu z lokálního zdroje.

2.) Jezte raději doma, než venku. Podle průzkumů děti konzumují dvakrát víc kalorií, pokud jsou jídla připravována mimo domov.

3.) Začněte se pídit po nutričních informacích. Ptejte se, čtěte, diskutujte. Nebuďte pasivními příjemci všeho, co vám chemický, agro a potravinářský průmysl předloží.

4.) Apelujte na školy, aby omezily dostupnost slazených limonád a nezdravého jídla. Během posledních 20 let se dětská obezita více jak ztrojnásobila.

5.) Zaveďte si bezmasé dny. Až 70% spotřebovaných antibiotik se týká živočišné výroby. Dobrou chuť.

6.) Kupujte bio produkty, nebo produkty udržitelného zemědělství s malým obsahem nebo bez pesticidů a herbicidů. Jsou to jedovaté látky, jež ničí vaše tělo, Zemi i vše živé na ní.

7.) Podporujte lokální rodinné farmy. Nakupujte na farmářských trzích. Pokud je to pro vás možné, omezte nebo úplně vylučte nákupy v hypermarketech.

8.) Čtěte informace na potravinách. Preferujte lokální sezonální produkty (viz tabulka 'Kalendář tuzemského ovoce a zeleniny'). Zajistěte si pravidelnou dodávku bio-bedýnek.


9.) Řekněte vašemu parlamentu, že zdravé potraviny jsou pro vás důležité. To v zemi, kde si bývalí ministři zemědělství staví haciendy za desítky milionů korun a jeden slovenský oligarcha kompletně a bezostyšně vládne chemickému a potravinářskému průmyslu (a teď ještě navíc sám leze do politiky) nebude úplně jednoduché, ale možná jsem jen příliš velký pesimista.

10.) Vyžadujte, aby produkty měly férový původ, tedy zbytečně nedrancovaly zemi a dělníky, kteří je vyrábějí. Existuje skvělá autorita, která se touto problematikou zabývá s názvem 'FairTrade'.

A pamatujte: každým soustem můžeme změnit svět!