Ayahuasca: kosmický žebřík

Ti z vás, kdo jste alespoň malinko přišli do styku s amazonským šamanismem, zřejmě tušíte, co (nebo spíš kdo) to ayahuasca je. Rostlina, která svý, tvarem připomíná šroubovici DNA a po jejímž požití se dostaví  hluboký spirituální vhled spojený s nezapomenutelnou cestou. Sám jsem zatím neměl tu čest, proto mohu jen interpretovat poznatky těch, kteří tu čest měli a vyprávěli mi.

První spojení, které mě v souvislosti s ayahuascou napadá je lék. Obrovská medicína, která se používá pro nemoci všeho druhu, závislé narkomany a další vážně choré a zasažené lidi všeho druhu. Jeden velmi blízký člověk - účastník ayahuascové seance v Brazílii - mi do detailů vyprávěl celý průběh, ve kterém mě zaujalo, jak bylo zvláštní pozorovat, že zatímco šamansky dlouhodobě cvičené jedince z Česka první s ayahuascou setkání nijak 'neskolilo' ani vážněji 'nepročistilo', z jiných, běžně žijících (a nejspíš nějak nemocných) účastníků to "nemocné doslova lítalo jako kdyby to ze sebe chrlili" - ayahuasca je známá tím, že na počátku vyvolá u účastníků velmi intenzivní zvracení, během něhož se materiální i spirituální tělo zbavuje všeho zlého a nemocného.

Další co mě v souvislosti ayahuascou napadá je učitel. Prakticky každý, kdo ayahuascovou zkušeností prošel hovoří o velkém poznání, kterého se mu dostalo. Ne do mysli, ale rovnou do těla. Navždy zákodováno do vědomí těla, hluboké poznání podstaty bytí všeho živého na Zemi. Spojitost a objasnění 'kódu života', který nás v nejrůznorodějších formách a naprosto dokonalé harmonii obklopuje. Michael Harner dokonce popsal unikátní příběh o vzniku života na Zemi, což ho přimělo zabývat se šamanismem po zbytek jeho života.
„Byl jsem přesvědčen, že umírám. Když jsem se pokusil smířit s osudem, nejnižší část mého mozku začala vysílat ještě silnější vidění a informace. Bylo mi ‚řečeno‘, že tento nový materiál dostávám, protože umírám a ‚není nebezpečné‘, abych tato tajemství poznal. Oznámili mi, že jsou to tajemství chráněná pro umírající a mrtvé. Pouze mlhavě jsem mohl rozlišovat ty, kdož mi tyto myšlenky sdělovaly: gigantické plazící se bytosti, líně ležící v hlubinách mého mozku v místech, kde se setkává s vrcholem páteře. Mohl jsem jen smutně hledět do pochmurných, temných hlubin. Pak mi promítly vizuální scénu. Nejdříve mi ukázaly planetu Zem, její podobu v dávných časech. Dříve, než se na ní objevil život. Viděl jsem oceán, holou souš a jasné, modré nebe. Později z nebe padaly stovky černých skvrn. Dopadaly na pustou Zem přede mnou. Viděl jsem, že ve skutečnosti byly skvrny veliké, zářící, černé bytosti s krátkými a tlustými křídly, jako měl pterodaktyl a ohromnými těly, podobnými velrybě. Letěly dolů zcela vyčerpány svým cestováním. Dlouho odpočívaly. Vysvětlily mi, že přiletěly odněkud z vesmíru. Přiletěly na Zem, aby se zachránily před nepřítelem. Tyto bytosti mi pak ukázaly, jak na planetě vytvořily život, aby se uprostřed pestrých forem ukryly a tak zamaskovaly svou přítomnost. Naskytl se mi velkolepý pohled na vznik života, na to, jak se stovky milionů let přizpůsoboval, v rozsahu, který nelze popsat. Dověděl jsem se, že tyto bytosti podobné draku jsou uvnitř všech forem života. Včetně člověka. Řekly mi, že jsou skutečnými pány lidstva a celé planety. My, lidé, jsme jen jejich prostorem a sluhy. Proto se mnou mohly mluvit z mého nitra.“ 

To poslední, co mě v souvislosti s ayahuascou napadá je, že navzdory hlubokým kulturním rozdílům je to cesta, která se pomalu ale jistě dostává do povědomí a další a další cestovatelé, etnologové, šamani a filmaři o ní do naší kultury přinášejí zprávy. Amazonští šamani hovoří v souvislosti s požitím ayahuascy o tzv. kosmickém žebříku - díky ayahuasce jsou schopni 'vylézt' nahoru a cestovat spirituálními světy, setkávat se a hovořit s nejrůznějšími spirituálními bytostmi a přinášet důležité zrávy nám ostatním. Jsem si jistý, že mě ayahuasca na mých cestách dřív nebo později potká a pak budu moci přinést osobní příběh. Do té doby jsem rád, že mohu zprostředkovat dva dokumenty. První je z roku 2005 a natočila ho Carolina Alvarez. Jmenuje se 'Ayahuasca v Amazonii' a popisuje psychoaktivní rostliny jako zázračný lék. Vydáváme se po stopách tradiční amazonské medicíny, za léčebným a rituálním užíváním magických rostlin, včetně tabáku, k domorodým amazonským šamanům. Druhý film je nový dokument Viliama Poltikoviče s názvem 'Maestra Ayahuasca' o amazonském deštném pralesu, tamějších šamanech a hlavně nápoji Ayahuasca. Už jen doplním, že 'aya' prý znamená 'mrtvý' a 'huasca' je 'liána', ovšem zároveň prý je také 'aya' synonymem slova 'duše' a 'huasca' znamená 'pozvednutí toho, co upadlo'. Přeji hezkou podívanou.