Detroit - obraz naší globální společnosti


Možná jste zaznamenali nedávné zprávy o tom, že americký Detroit zkrachoval. Zprávy také jedním dechem chlácholivě dodávají, že "Krach sedmisetisícového amerického Detroitu s Evropou neotřese. Finanční trhy jsou klidné. Boj o práci, dluhy, nebo peníze na obnovu města, kde pořádně nefunguje policie, ani veřejné osvětlení, se povede hlavně ve státu Michigan." Jde jen o další příklad rakovinotvorného defragmentačního info servisu, jenž vsugerovává pocit, že jsme navzájem oddělení a nemáme nic společného. Nás se jejich nemoc netýká. My jsme i nadále klidní!

Jenže jak už dnes velmi dobře víme, onemocní li v těle jedna buňka, onemocní vlastně celé tělo a léčba - má li vést ke skutečnému uzdravení - musí být holistická. Znakem naší současné globální společnosti je automobil. Historie jeho vzniku a rozmachu, jakož i to co zbude všude tam, kde nablýskaný konzum z jakéhokoli důvodu přestane fungovat, je vrcholné dílo zkázy. Dokud mašinerie všeho druhu produkuje prachy, tak se leští, nablýskává a staví na odiv. Jakmile se zadrhne, stane se z ní nemocná přítěž, se kterou rázem nechceme mít nic společného. Bílý člověk zapříčinil, že se lidstvo pomalu ale jistě utápí ve vlastním odpadu, jak to přesně předpověděl náčelník Seattle ve své legendární řeči prezidentovi Spojených států amerických v předminulém století.



Možná namítnete, že se jedná o pouhé jedno jediné město, jenže opak je pravdou. Na planetě tiše tikají stovky, tisíce a milióny podobných malých bomb, jež jsme zaseli díky naší nevědomosti. Ty nyní čekají na svou příležitost a mám pocit, že Detroit je, víc než cokoli jiného, jen obrazem (odrazem) skutečného stavu naší globální společnosti. Metaforou, která má ukázat, jak vedle jsme byli v tom, čemu jsme věřili a za čím jsme šli. Duch života nyní čelí na mnoha frontách - od arktických oblastí, přes Amazonii, až po korálové útesy - náporu temné robotické mašinérie (přičemž se jedná o náš vlastní živý stín), která se (v nás samých) rozhodla svést závěrečnou epizodu svého odvěkého úsilí o nadvládu nad Zemí.



Detroit není jen městem duchů. Je živou částí nás všech (naším živým stínem). My všichni jsme přitakali a dál podporujeme současnou podobu světa, rozděleného na my a oni, černá a bílá, chudí a bohatí. Dokud ve svém vědomí necháme žít polaritu jakéhokoli druhu a budeme dál a dál mylně prosazovat cestu k tzv. dokonalosti mýcením opačného pólu, budeme se jen hlouběji propadat do vlastní nemoci, která nás nakonec všechny zničí. A domnívat se, že ti takzvaní "probuzení" (resp. jak se dnes sami rádi nazývají "nositelé nového vědomí") přežijí bez těch "neprobuzených", resp. na jejich úkor - tak to je jen nová úroveň té samé odvěké hry ega s lidmi. Zachráníme se jako jeden lidský celek, nebo jako jeden lidský celek zanikneme. A zbudou po nás jen stíny obrazů o tom, kým jsme kdysi byli. Tak jako v Detroitu.



Více fotografií najdete zde.