Osudy Václava Cílka (5 částí)

Václav Cílek (*1955, Brno - Židenice) je český geolog, klimatolog, spisovatel, filosof, překladatel taoistických a zenových textů a popularizátor vědy. Střední školu studoval také v Tanzanii, poté vystudoval hornickou průmyslovku v Příbrami a přírodovědeckou fakultu – obor geologie na Univerzitě Karlově v Praze.

V letech 1980 až 1990 pracoval v Hornickém ústavu Akademie věd ČR. Působil také v Geologickém ústavu AV ČR a v Centru teoretických studií. Od roku 2004 je ředitelem Geologického ústavu Akademie věd ČR. Přestože se ve své práci zabývá především popularizací vědy, změnami klimatu a prostředí, vývojem české krajiny a interakcemi mezi přírodou a civilizací, najdeme v jeho knihách přesahy směrem k literatuře, religionistice, filozofii, teologii, výtvarnému umění nebo hudbě všech žánrů.

Václav Cílek spolupracoval na zhruba třiceti knižních titulech, své texty publikuje v řadě časopisů, např. Vesmír, Respekt. Spolupracuje též s Českým rozhlasem a s Českou televizí. Za knihu Krajiny vnitřní a vnější a za následující knihu Makom: Kniha míst získal cenu Toma Stopparda. V červnu 2007 získal Cenu ministra životního prostředí „za výrazný přínos k popularizaci české vědy, zejména geologie a klimatologie“. V roce 2009 získal Cenu Nadace VIZE 97 Dagmar a Václava Havlových, čímž se dostal do společnosti (např.) Umberta Eca.

Pětidílný pořad vzpomínání 'Osudy' natočil Jan Kašpar, za technické spolupráce Tomáše Gsöllhofera pro ČRo Vltava.
via rozhlas.cz

Listen Music - Listen Audio Files - 01 OSUDY - Václav Cílek

Download Music - Download Audio - 02 OSUDY - Václav Cílek

Listen Music Files - Listen Audio Files - 03 OSUDY - Václav Cílek

Embed Music Files - Audio Hosting - 04 OSUDY - Václav Cílek

Download Music - Play Audio - 05 OSUDY - Václav Cílek

Prispej
Pinterest